O nouă operaţie cu laser poate preveni pierderea vederii a milioane de pacienţi

O operaţie revoluţionară cu laser poate să oprească avansarea degenerării maculare cauzată de vârstă (AMD), una dintre formele comune de orbire, care îi face pe pacienţi să devină incapabili să citească, să conducă sau să trăiască independent, relatează dailymail.co.uk.

274 afișări
Imaginea articolului O nouă operaţie cu laser poate preveni pierderea vederii a milioane de pacienţi

O nouă operaţie cu laser poate preveni pierderea vederii a milioane de pacienţi (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Această intervenţie chirurgicală poate fi efectuată în 15 minute de către orice medic oftalmolog. Deşi nu poate să vindece pacienţii care sunt deja orbi, această tehnică revoluţionară poate să ajute generaţia actuală, care nu va mai avea probleme cu vederea atunci când va ajunge la vârsta a treia.

Persoanele cu un istoric al acestei boli în familie ar putea să se trateze prin această tehnică în jurul vârstei de 30 de ani.

Procedura este sigură şi nedureroasă şi scuteşte sistemele naţionale de sănătate din fiecare ţară de plata a multor milioane de euro pentru tratamentul degenerării maculare cauzată de vârstă (AMD).

Organizaţiile de caritate au primit cu căldură această veste, însă au avertizat asupra faptului că noua tehnică medicală ar putea să fie disponibilă publicului larg abia peste câţiva ani.

AMD este cauzată de "defectarea" unei zone de aproximativ cinci milimetri din jurul centrului retinei, denumită "macula", responsabilă cu vederea centrală la oameni. Această boală este principala cauză care conduce la orbire, în cazul pacienţilor de peste 60 de ani, iar aproximativ 200.000 de britanici suferă anual din cauza acestei maladii.

Nu există niciun tratament pentru cea mai comună formă întâlnită a bolii - forma "uscată". Forma "umedă", mai agresivă, în care noile vase de sânge provoacă mici hemoragii în spatele retinei, poate fi totuşi stabilizată cu ajutorul medicamentelor.

Noua tehnică a fost inventată de profesorul John Marshall, oftalmolog la King's College din Londra. Această tehnică reîntinereşte membrana Bruch - un strat subţire din spatele retinei - oferind celulelor din retină, sensibile la lumină, nutrimentele de care au nevoie şi înlocuind reziduurile produse de celulele din retină pe măsură ce acestea sunt înlocuite. Dar membranele celulelor îşi pierd în cele din urmă capacitatea de a elimina reziduurile, permiţând acumularea acestora. Ele pot deveni atât de afectate încât celulele fotosensibile din retină încep să moară.

Într-un experiment pe 100 de diabetici, profesorul Marshall a descoperit că folosirea laserului stimulează membrana obosită, obligând celulele să se reactiveze. După ce aceste celule sunt "energizate" cu laser, ele încep să cureţe din nou reziduurile celulare acumulate.

Pacienţii spun că acest tratament a condus la o "îmbunătăţire semnificativă" a vederii lor. Tehnica se bazează pe o operaţie noninvazivă care foloseşte un laser modificat, care emite fascicule de lumină ce nu cauzează niciun rău celulelor fotosensibile şi nici nu produce vreo încălzire a zonei respective.

Profesorul Marshall tratează în prezent 200 de pacienţi suferind de AMD la un ochi, aceasta fiind una din etapele procedurale ale celui de-al doilea test de omologare. Aceşti pacienţi se îmbolnăvesc, de regulă, şi la celălalt ochi în mai puţin de trei ani.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici