O nouă specie de dinozaur aduce noi informaţii despre evoluţia acestora

Descoperirea în Argentina a două exemplare dintr-o specie foarte veche de dinozauri oferă noi informaţii despre evoluţia acestor animale dispărute în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

1172 afișări
Imaginea articolului O nouă specie de dinozaur aduce noi informaţii despre evoluţia acestora

O nouă specie de dinozaur aduce noi informaţii despre evoluţia acestora (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Dinozaurul, numit Eodromaeus murphi, a trăit în urmă cu 230 de milioane de ani.

Autorii acestei descoperiri, Paul Sereno, de la Universitatea din Chicago (SUA), şi Ricardo Martinez, de la Universitatea naţională din San Juan (Argentina), au reuşit să reconstituie un schelet aproape complet al unui exemplar din această specie.

Dinozaurul era de talie mică - cu o lungime de aproximativ 1 metru - şi semăna în anumite aspecte cu un tiranozaur, având maxilarul ascuţit şi cu numeroşi dinţi.

Analiza fosilelor descoperite în valea Ischigualasto (nord-vestul Argentinei) arată că dinozaurii nu au eliminat celelalte specii de reptile, ci le-au înlocuit progresiv, acestea dispărând din alte motive.

Paleontologii au explicat şi că fosilele au arătat că Eoraptor, mult timp considerat un strămoş al tiranozaurului, era de fapt strămoşul uriaşului apatozaur, un erbivor cu o greutate de circa 30 de tone şi cu o lungime de aproximativ 21 de metri. Era înrudit cu dinozaurii saurieni care trăiau în America de Nord în urmă cu 150 de milioane de ani.

Cele două exemplare de Eodromaeus sunt "suficient de complexe pentru a oferi informaţii substanţiale despre începutul evoluţiei dinozaurilor", a spus Sterling Nesbitt, paleontolog la Universitatea Washington din Seattle.

Paleontologii au analizat rezultatele acestei descoperiri şi au căzut de acord că, în urmă cu 230 de milioane de ani, trei mari linii de dinozauri - Sauropodomorpha, Theropoda şi Ornithischia - au dezvoltat deja propriile caracteristici: carnivore, respectiv erbivore, bipede sau patrupede. Însă ele reprezentau atunci doar 11% dintre vertebrate: au avut nevoie de alte 30 de milioane de ani pentru a cuceri întreg globul pământesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici