Oamenii care consumă moderat alcool, mai sănătoşi decât abstinenţii

Oamenii care consumă alcool în cantităţi moderate au o stare a sănătăţii mai bună decât abstinenţii, însă nu există dovezi ştiinţifice prin care acest beneficiu să poată fi atribuit consumului de alcool, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition.

69 afișări
Imaginea articolului Oamenii care consumă moderat alcool, mai sănătoşi decât abstinenţii

Oamenii care consumă moderat alcool, mai sănătoşi decât abstinenţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să încetăm să justificăm consumul moderat de alcool prin argumentul sănătăţii", a declarat endocrinologul Boris Hansel (spitalul Pitié-Salpêtrière, Paris), coordonator al acestui studiu.

Echipa sa a analizat datele clinice şi biologice colectate de la aproape 150.000 de adulţi (97.406 bărbaţi şi 52.367 de femei), care şi-au făcut analizele medicale la o clinică din Paris, între anii 1999 şi 2005. Vârsta medie a fost de 47,6 ani în cazul bărbaţilor şi de 47 de ani în cazul femeilor. 13,7% dintre bărbaţi şi 23,9% dintre femei erau abstinenţi.

Consumul de alcool creşte odată cu înaintarea în vârstă, a arătat acest studiu şi, cu excepţia persoanelor cu vârsta sub 30 ani, vinul este băutura cea mai consumată.

IMC (indicele de masă corporală), factorii de risc cardiovasculari, depresia, capacităţile respiratorii: toţi aceşti indicatori sunt mai buni în cazul persoanelor care beau cantităţi moderate de alcool (circa două pahare pe zi) comparativ cu cele care nu beau deloc alcool sau cele care fac exces.

Însă există şi alţi indicatori, luaţi prea puţin sau deloc în considerare în studii precedente, care sunt mai buni în cazul celor care consumă alcool în cantităţi moderate, precum nivelul de activităţi fizice şi cel socio-profesional. "Nu există niciun motiv să credem că un anumit consum de alcool creşte nivelul socio-profesional", a spus Hansel.

"Ceea ce se observă clar aici este că cei care beau alcool în cantităţi moderate au, de altfel, un stil de viaţă mai sănătos", a spus acesta. Printre ipotezele posibile, diferenţele în ceea ce priveşte stilul de viaţă par determinante. "Independent de orice, un cadru superior nu trăieşte la fel ca un muncitor", a mai spus Hansel.

Controlarea consumului de alcool ar putea fi şi influenţată genetic, vizând o mai bună capacitate de a stăpâni dependenţa.

Acest nou studiu nu arată un rol toxic al alcoolului. El nu permite nici eliminarea unui eventual rol protector în ceea ce priveşte sănătatea cardiovasculară.

Hansel este de părere că munca medicilor nu pune capăt dezbaterilor aproape pasionale în Franţa asupra rolului protector presupus al consumului moderat de alcool, în special de vin. "Însă putem transmite un avertisment", spune acesta, adăugând că argumentul sănătăţii în favoarea consumului de alcool "nu este deloc justificat astăzi".

Pentru Hansel, nu este vorba de a interzice alcoolul, ci de a face bine diferenţa între motivele pentru care se consumă alcool. "Să bei ca să fii sănătos - nu. Să bei puţin, pentru propria plăcere - da", a spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici