Oamenii de ştiinţă au identificat a doua persoană din istorie care a scăpat de HIV fără tratament

  • În total, de-a lungul timpului, doar 4 persoane care sufereau de HIV s-au vindecat. Două dintre ele au reuşit în urma administrării de transplanturi cu cellule stem.
  • Sistemul imunitar al unei paciente suprimă în mod natural virusul.
3674 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au identificat a doua persoană din istorie care a scăpat de HIV fără tratament

Oamenii de ştiinţă au identificat a doua persoană din istorie care a scăpat de HIV fără tratament

Oamenii de ştiinţă au identificat a doua persoană care a scăpat de HIV fără tratament medical. Pacienta, o femeie anonimă care trăieşte în Argentina, a fost diagnosticată cu virusul imunodeficienţei umane în 2013. Din 2017, o echipă internaţională de cercetători a analizat ADN-ul pacientei în căutarea unor urme ale virusului. Aceştia i-au verificat chiar şi placenta după ce a născut în martie 2020, a relatat STAT. După ce au secvenţiat miliarde de celule, oamenii de ştiinţă au confirmat că femeia nu mai are HIV.

Medicina modernă a făcut posibil ca mulţi oameni să trăiască cu virusul sub control, dar aceştia au nevoie, de obicei, de o terapie antiretrovirală consistentă pentru a împiedica replicarea virusului.

De-a lungul istoriei, patru persoane au fost declarate „vindecate" de HIV. Cu toate acestea, două dintre ele, „pacientul din Berlin" şi „pacientul din Londra", au fost vindecate după ce au primit transplanturi de celule stem. Această procedură riscantă a mai fost încercată de şi la alţi pacienţi, însă fără succes. Doar o singură dată până acum oamenii de ştiinţă au găsit un caz confirmat în care o persoană a eliminat complet virusul din organismul său. În 2020 „Pacienta din San Francisco", aşa cum au poreclit-o medicii, a fost primul caz cunoscut de vindecare prin sterilizare fără o intervenţie medicală.

Willenburg şi pacientul fără nume din Argentina sunt cunoscuţi drept „controlori de elită", un mic subgrup de pacienţi cu HIV al căror sistem imunitar suprimă în mod natural virusul.

Potrivit STAT, pacienta argentiniană este cunoscută sub numele de „pacienta Esperanza", deoarece este din oraşul Esperanza, care se traduce prin „speranţă" în spaniolă. Aceasta are o fiică, neinfectată cu HIV şi aşteaptă un al doilea copil cu partenerul ei.
Pacienta a declarant că:

"Doar gândindu-mă că starea mea ar putea ajuta la obţinerea unui leac pentru acest virus mă face să simt o mare responsabilitate şi angajament pentru a face din acest lucru o realitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici