Persoanele care îşi fac griji că îmbătrânesc prezintă un risc mai ridicat de a suferi de Alzheimer

Un studiu coordonat de Şcoala de Sănătate Publică Yale a dezvălui că persoanele care au gânduri negative în privinţa înaintării în vârstă au mai multe şanse să sufere schimbări la nivelul creierului asociate cu boala Alzheimer, informează CSID.

868 afișări
Imaginea articolului Persoanele care îşi fac griji că îmbătrânesc prezintă un risc mai ridicat de a suferi de Alzheimer

Persoanele care îşi fac griji că îmbătrânesc prezintă un risc mai ridicat de a suferi de Alzheimer

Studiul, publicat în jurnalul Psychology and Ageing, sugerează că demolarea miturilor negative despre ce înseamnă să fii bătrân ar putea reduce rata bolii Alzheimer.

Cercetarea a analizat investigaţiile RMN realizate pe persoane sănătoase şi a demonstrat că la participanţii care aveau idei negative despre bătrâneţe hipocampusul (regiunea creierului responsabilă pentru memorie) tinde să fie mai mic. Volumul hipocampusului (supranumit "centrul memoriei") tinde să fie mai mic la persoanele afectate de demenţă sau boala Alzheimer.

Aceste primul studiu care corelează boală Alzheimer cu un factor de risc de ordin psihologic.

"Stresul generat de ideile negative despre bătrâneţe sau înaintarea în vârstă pe care unele persoane le învaţă din societate poate duce la modificări patologice ale creierului. Deşi aceste rezultate sunt îngrijorătoare, în acelaşi timp este încurajator că ideile pozitive asociate cu îmbătrânirea pot fi consolidate, aşa că impactul negativ nu este inevitabil", explică Becca Levy, autorul princial al studiului şi profesor de psihologie la Yale.

Levy a mai aflat că persoanele cu idei negative despre bătrâneţe tind să aibă o memorie mai slabă când îmbătrânesc, potrivit CSID.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici