Persoanele cu nasul mare sunt protejate de gripă şi răceli

Un nas proeminent este asociat cu un risc mai mic de a contracta răceli sau gripă, acesta constituind o barieră naturală pentru particulele de praf, virusurile şi bacteriile din atmosferă, informează dailymail.co.uk.

328 afișări
Imaginea articolului Persoanele cu nasul mare sunt protejate de gripă şi răceli

Persoanele cu nasul mare sunt protejate de gripă şi răceli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Se spune că nasul mare este semn de inteligenţă sau de nobleţe, însă persoanele cu un astfel de nas pot fi şi ţinta ironiilor.

Cercetătorii au descoperit recent că un nas mare oferă o protecţie naturală faţă de anumite boli. Aceasta este o veste bună pentru artişti precum Sarah Jessica Parker, Barbra Streisand, Barry Manilow şi Gerard Depardieu, celebri pentru nasurile lor proeminente.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu nasul mare inhalează cu aproape 7% mai puţine substanţe poluante. Un astfel de nas acţionează şi ca o barieră, alungând germenii din jurul gurii, şi poate reduce efectele febrei fânului.

Specialiştii au creat două nasuri artificiale, unul de 2,3 ori mai mare decât celălalt. Fiecare nas a fost plasat pe un cap artificial, în diferite poziţii faţă de câte o pereche de buze artificiale, la rândul lor de mai multe dimensiuni. Buzele acopereau capătul unui tub şi absorbeau aer conţinând diverse particule.

Rezultatele experimentului au demonstrat că în cazul nasului mai mare au fost inhalate cu 6,5% mai puţine particule. Buzele mai cărnoase reduceau, de asemenea, concentraţia de particule cu circa 3,2%.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Iowa (SUA) şi publicat în Annals Of Occupational Hygiene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici