Raza de tractare din filmul "Star Wars", inventată de oamenii de ştiinţă - FOTO

O echipă de cercetători de la Universităţile Bristol şi Sussex a reuşit să creeze o rază de tractare, un element prezent în numeroase filme şi seriale SF, precum "Star Wars" şi "Star Trek", utilizată pentru deplasarea şi direcţionarea navelor spaţiale fără ajutorul unor dispozitive mecanice.

2247 afișări
Imaginea articolului Raza de tractare din filmul "Star Wars", inventată de oamenii de ştiinţă - FOTO

Unda tractoare din filmul "Star Wars", inventată de oamenii de ştiinţă - FOTO

Echipa de cercetători a demonstrat faptul că undele de sunet de înaltă amplitudine pot genera o "hologramă acustică", ce poate funcţiona precum cele din filmul "Star Wars", informează în pagina online The Independent.  

Darth Vader şi căpitanul Kirk Starship Enterprises au avut o astfel de undă tractoare în filmele de mare succes din "Star Wars". Unda tractoare, care până acum era întâlnită doar în filmele science fiction de-a lungul anilor, a sosit în sfârşit pe Pământ.

O echipă de cercetători de la două universităţi britanice a anunţat, marţi, că au inventat o rază de tractare ce foloseşte unde acustice de amplitudine înaltă pentru a face să leviteze, să se mişte şi să se rotească obiecte de mici dimensiuni, fără niciun fel de contact fizic cu acestea. Potrivit inventatorilor săi, acest tip de dispozitiv ar putea avea aplicaţii în medicină şi în alte domenii.

Studii anterioare au arătat că tehnologia razei tractoare este posibilă, dar noul studiu este semnificativ, deoarece este prima dată când un obiect a fost suspendat şi controlat în aer cu succes.

Coordonatorul acestui studiu, Asier Marzo, cercetător la Universitatea Bristol din Marea Britanie şi la Universitatea Publică Navarra din Spania, a declarat că această rază de tractare a putut să mişte obiecte cu diametrul de până la 4 milimetri, din polistiren, şi poate să controleze poziţia şi orientarea lucrurilor aflate în levitaţie.

Dispozitivul utilizează ultrasunete cu frecvenţa de 40 kilohertzi. Auzul uman poate să detecteze doar undele cu frecvenţe sub 20 de kilohertzi. 

Tehnica dezvoltată de oamenii de ştiinţă are o gamă largă de aplicaţii şi ar putea, în viitor, să fie utilizată pentru a manipula obiecte în interiorul corpului uman, fără a fi nevoie de o procedură medicală invazivă.

"Sunetul nu poate să călătorească prin vidul din spaţiu, dar poate să o facă prin apă şi prin ţesutul uman. O astfel de invenţie ar permite manipularea cheagurilor, a calculilor renali, capsulelor de medicamente, a microinstrumentelor chirurgicale şi a celulelor în organism fără nicio incizie", a precizat Asier Marzo.

Bruce Drinkwater, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică Bristol si unul dintre autorii studiului, a declarat: "Ceea ce avem este o undă tractoare pe deplin funcţională. Putem apuca obiecte, le putem răsuci, le putem roti, le putem muta. Anterior oamenii ştiau că aceste forţe există, dar este cu totul o premieră în lumea ştiinţei să poţi transforma totul în realitate."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici