Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - laureaţii premiului Nobel pentru chimie pe 2010

Premiul Nobel pentru chimie pe 2010 a fost decernat, miercuri, cercetătorilor Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki, pentru studii efectuate în domeniul sintezei organice, informează nobelprize.org.

332 afișări
Imaginea articolului Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - laureaţii premiului Nobel pentru chimie pe 2010

Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - laureaţii premiului Nobel pentru chimie pe 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Americanul Richard F. Heck (Universitatea Delaware/ SUA) şi japonezii Ei-Ichi Negishi (Universitatea Purdue/ SUA) şi Akira Suzuki (Universitatea Hokkaido/ Japonia) au fost recompensaţi, miercuri, cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2010 pentru cercetările lor din domeniul sintezei organice, a anunţat comitetul Nobel.

Cei trei chimişti au fost recompensaţi pentru cercetările lor asupra "cuplajului încrucişat catalizat cu paladiu, care este folosit în cercetare şi în producţia farmaceutică industrială, de exemplu pentru obţinerea unor medicamente, dar şi a unor molecule utilizate în industria electronică", se afirmă în comunicatul emis de Academia regală de ştiinţe din Suedia, care decernează premiul Nobel pentru chimie.

Richard F. Heck este un chimist american, profesor emerit la Universitatea Delaware din Statele Unite, care a descoperit o reacţie chimică ce îi poartă numele (reacţia Heck).

Ei-Ichi Negishi este un chimist japonez care predă la Universitatea Purdue din Statele Unite şi care a descoperit o altă reacţie chimică, cunoscută sub denumirea "cuplul Neghisi".

Akira Suzuki este un cercetător japonez care predă la Universitatea Hokkaido din Japonia şi a descoperit în 1979 reacţia chimică Suzuki - o reacţie între un acid aril-boronic sau vinil-boronic cu un aril-halid sau vinil-halid, catalizată cu paladiu.

În 2009, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz şi Ada E. Yo pentru studii efectuate asupra ribozomilor.

Sezonul premiilor Nobel pe 2010 a debutat luni, când cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.

Marţi, cercetătorii de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit premiul Nobel pentru fizică pe 2010 pentru descoperirea grafenului, un material cu o structură bidimensională, obţinut din grafit.

Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.

Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri, 8 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici