Roboţii sunt pe punctul de a ne fura locurile de muncă. Ce meserii riscă să dispară

Eşti pe punctul de a deveni depăşit. Crezi că eşti special, unic şi că ceea ce faci este imposibil de înlocuit. Greşeşti. Chiar în acest moment, milioane de algoritmi creaţi de programatori rulează pe servere din întreaga lume cu un singur scop: să facă orice pot face oamenii, dar mai bine.

1894 afișări
Imaginea articolului Roboţii sunt pe punctul de a ne fura locurile de muncă. Ce meserii riscă să dispară

Roboţii sunt pe punctul de a ne fura locurile de muncă. Ce meserii riscă să dispară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sunt roboţii pe punctul de a ne fura locurile de muncă? Este destinul muncitorilor umani să devină depăşiţi? Acest subiect este dezbătut de peste 100 de ani de economişti, care au creat chiar un termen special - Erezia Ludită - referindu-se la artizanii din ţesătoriile Angliei secolului XIX, care s-au opus utilajelor noi pentru că reduceau nevoia de mână de lucru.

În prezent, o tendinţă la fel de înspăimântătoare apare. Aproape neobservată, puterea de calcul a computerelor creşte exponenţial şi accelerează eforturile de mecanizare a forţei de muncă, scrie Federico Pistono în comentariul "Roboţii îţi vor fura locul de muncă, dar e în regulă: Cum să supravieţuieşti colapsului economic şi să fii fericit", pentru CNBC.

Teoriile economice convenţionale sugerează că pentru fiecare loc de muncă eliminat de tehnologie apar noi locuri de muncă şi noi sectoare economice, situaţie care a fost confirmată de-a lungul timpului. Când oamenii au părăsit fermele, au început să lucreze în fabrici, iar când a început mecanizarea fabricilor, s-au dezvoltat serviciile.

În prezent Însă, şomajul tehnologic, termen folosit pentru a descrie Înlocuirea permanentă a muncii umane de către maŞini, ro-boţi şi algoritmi, pare tot mai real, iar rădăcinile se află în natura exponenţială a tehnologiei.

Citeşte mai multe despre înlocuirea forţei de muncă a oamenilor cu cea a roboţilor pe www.businessmagazin.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici