Românii iau antibiotice pentru orice boală

Românii şi-au făcut de-a lungul timpului un obicei cât se poate de prost: să ia antibiotice pentru orice boală. Deşi nu era neapărat necesar, mai bine de jumătate dintre cetăţeni au luat astfel de medicamente în ultimul an. Un sfert dintre ei n-au întrebat vreun doctor. Cum s-a ajuns aici?

63 afișări
Imaginea articolului Românii iau antibiotice pentru orice boală

Românii iau antibiotice pentru orice boală (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Pe Maria am întâlnit-o într-o farmacie din cartierul bucureştean Moşilor. "De aseară am început să fac febră, aşa că am nevoie de o folie de amoxicilină", îi spune farmacistei. Întrebată de ce are nevoie de antibiotic pentru a-şi scădea temperatura, femeia spune că de fiecare dată a luat asemenea pastile şi chiar au ajutat-o. "Ca să nu apară complicaţii mai târziu, e mai bine să nu las să se agraveze", adaugă tânără.

Fenomenul este tot mai răspândit, iar ca Maria se comportă mai bine de jumătate dintre concetăţenii noştri. A-ţi trata răceala cu antibiotice este însă ca şi cum ai trage cu tunul în vrăbii, spun la unison medicii. Europenii din sudul continentului sunt cei mai deschişi la consumul de antibiotice, arată cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene. Astfel, peste 50% dintre italieni, maltezi, spanioli şi români afirmă că au folosit antibiotice pe cale orală în ultimele 12 luni, fie că au ales pastile, prafuri sau sirop.

Citeşte mai multe despre obsesia penicilinei la români pe www.businessmagazin.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici