ROSA a pierdut contactul cu nanosatelitul Goliat, care şi-a încheiat misiunea

Agenţia Spaţială Română (ROSA) a pierdut contactul cu nanosatelitul Goliat, lansat pe 13 februarie, din cauza creşterii nivelului de radiaţii, însă acesta şi-a încheiat misiunea şi poate fi localizat cu o eroare de 300 de metri, a declarat pentru MEDIAFAX directorul ROSA, Ioan Piso.

641 afișări
Imaginea articolului ROSA a pierdut contactul cu nanosatelitul Goliat, care şi-a încheiat misiunea

ROSA a pierdut contactul cu nanosatelitul Goliat, care şi-a încheiat misiunea

Nivelul de radiaţii la care a fost supus nanosatelitul a crescut de aproape 1.000 de ori din cauza modificării orbitei de lansator, astfel că cercetătorii Agenţiei Spaţiale Române şi ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) nu mai pot comunica cu acesta.

Piso a explicat pentru MEDIAFAX că Goliat poate fi însă localizat cu o eroare de aproximativ 300 de metri.

Primul nanosatelit românesc, Goliat, care a fost lansat pe 13 februarie anul acesta, şi-a îndeplinit misiunea şi va arde în atmosferă în circa doi ani, a mai spus Piso.

ROSA urmează să construiască alţi doi sateliţi, pentru a participa la proiectul QB-50 - prima misiune profesională realizată cu nanosateliţi, condusă de Institutul Von Karman. Scopul misiunii, cu 50 de nanosateliţi, dintre care doi vor fi ai ROSA, este monitorizarea zonei orbitale foarte joase.

Satelitul Goliat, dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat, trebuia să realizeze imagini de înaltă rezoluţie, măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Unul dintre obiectivele secundare a fost validarea în spaţiu a subsistemelor dezvoltate pentru reutilizarea şi dezvoltarea în misiuni viitoare.

Goliat a fost dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română. Lansarea satelitului s-a făcut în zborul inaugural al rachetei Vega a Agenţiei Spaţiale Europene, pe data de 13 februarie 2012, în intervalul orar 10.00 - 12.00 GMT. Timpul standard al misiunii nanosatelitului era de aproximativ 6 luni.

Goliat - un satelit în formă de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame şi o putere de 2 waţi - a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.

Costurile proiectului, asigurate din fondurile ESA, s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, plus 100.000 de euro pentru lansare, reprezentând contribuţia anuală a României la agenţia europeană.

Lansarea nanosatelitului Goliat face parte din programul de nanosateliţi al ROSA.

Agenţia Spaţială Română a fost înfiinţată în 1991 şi reorganizată printr-o Hotărâre a Guvernului în 1995 ca instituţie publică finanţată integral extrabugetar în sistemul Ministerului Cercetării şi Tehnologiei (în prezent Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel naţional al activităţilor din domeniul spaţial. Misiunea principală a Agenţiei Spaţiale Române este promovarea şi coordonarea dezvoltării în domeniu şi reprezentarea Guvernului în programele de cooperare internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici