Rusia abandonează pe orbită un vehicul spaţial care trebuia să aprovizioneze ISS

Rusia a decis să abandoneze vehiculul spaţial de tip cargo din gama Progress valorând 51 de milioane de dolari şi aflat în prezent în derivă pe o orbită terestră, care a fost lansat marţi, într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează Reuters.

594 afișări
Imaginea articolului Rusia abandonează pe orbită un vehicul spaţial care trebuia să aprovizioneze ISS

Rusia abandonează pe orbită un vehicul spaţial care trebuia să aprovizioneze ISS

Această informaţie, care marchează un nou eşec pentru programul spaţial al Rusiei, a fost anunţată miercuri de Agenţia spaţială rusă, Roscosmos. Un vehicul spaţial de tip cargo Progress M-27M, care avea la bord o încărcătură de aproape trei tone, nu a reuşit să se conecteze la ISS, din cauza unor probleme tehnice apărute la scurt timp după ce a fost lansat, marţi dimineaţă, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a precizat Igor Komarov, directorul Roscosmos.

Igor Komarov a prezentat o listă cu problemele tehnice care au făcut ca acel vehicul spaţial să devină incontrolabil de la sol, la scurt timp după ce a fost plasat pe o orbită intermediară.

"Din cauza acestor probleme, zborul şi conectarea lui la ISS nu mai sunt posibile", a adăugat oficialul rus într-o conferinţă de presă.

Explorarea spaţială reprezintă un veritabil motiv de mândrie în Rusia, care îşi are rădăcinile în "cursa spaţială" cu Statele Unite din timpul Războiului Rece, însă prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice a dus la scăderea fondurilor pentru programul spaţial al acestei ţări, care a suferit numeroase eşecuri în ultimii ani.

Disputele dintre marile companii industriale şi numeroasele acuzaţii de corupţie formulate la adresa directorilor acestora au împiedicat finalizarea cosmodromului Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei, iar Roscosmos a anunţat, săptămâna trecută, că îşi va reduce cheltuielile cu peste o treime în următorii zece ani, din cauza crizei economice cu care se confruntă această ţară.

Costul total al acestui vehicul Progress de tip cargo şi al lansatorului său a fost de 2,59 de miliarde de ruble, a precizat pentru agenţia de presă Reuters un purtător de cuvânt de la Roscosmos.

Datele de lansare pentru alte două vehicule Progress vor fi amânate până în al treilea sau al patrulea trimestru al acestui an, a precizat Aleksander Ivanov, director adjunct al Roscosmos.

Vehiculul Progress M-27M, aflat în prezent în derivă pe orbită, va arde cel mai probabil la reintrarea în atmosferă, a spus Vladimir Soloviev, directorul de zbor pentru secţiunea rusească de pe ISS.

"Traiectoria sa de coborâre indică faptul că elementele structurale ale vehiculului nu vor ajunge la suprafaţa Pământului", a adăugat el.

Deşeurile care ar putea supravieţui reintrării în atmosferă ar putea ajunge pe Terra între 5 şi 7 mai, însă oamenii de ştiinţă nu vor cunoaşte cu exactitate locul în care ele vor cădea, pentru încă alte două zile, a precizat Vladimir Soloviev.

Vehiculul spaţial Progress M-27M se află în prezent la o altitudine de aproximativ 197 de kilometri deasupra Terrei, potrivit site-ului de monitorizare a sateliţilor n2yo.com. Experţii de la NASA au spus la rândul lor că nu cunosc data la care acest vehicul va reintra în atmosfera terestră.

Actualul echipaj de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale este alcătuit din americanii Terry Virts şi Scott Kelly, ruşii Anton Şkaplerov, Ghenadi Padalka şi Mihail Kornienko şi italianca Samantha Cristoforetti.

Vehiculele spaţiale ruseşti Progress sunt capsule robotizate de unică folosinţă, fiind considerate un fel de "cai de povară" în rândul vehiculelor folosite pentru alimentarea ISS. Aceste vehicule au fost folosite în mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital încă din anul 2000, când primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, şi au o istorie de succes. În august 2011, o defecţiune din timpul lansării a dus la prăbuşirea vehiculului Progress 44.

Vehiculele Progress sunt echipate cu un sistem automat de navigare, Kurs, care le permite conectarea automată la ISS. Un sistem secundar, de rezervă, numit Telerobotically Operated Rendezvous Unit, le permite cosmonauţilor de la bordul ISS să preia controlul manual de la distanţă, în cazul în care apar probleme cu sistemul Kurs.

Vehiculele spaţiale Progress au un aspect similar cu cel al capsulelor spaţiale Soyuz, fiind alcătuite din trei module, utilizate pentru transportul spre şi dinspre ISS al echipajelor umane. În locul unei capsule pentru transportul echipajului uman, vehiculele Progress includ un modul umplut cu combustibil care este utilizat de ISS pentru menţinerea pe orbita corectă.

Aceste vehicule ruseşti sunt parte a unei flote spaţiale robotizate care livrează în mod regulat materiale către ISS. Vehicule automatizate din Japonia şi Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Staţiei Spaţiale, dar şi vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX şi Orbital Sciences Corp., care efectuează misiuni pentru NASA.

Cea mai recentă misiune de alimentare a ISS a fost efectuată de capsula fără echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansată pe 14 aprilie şi s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici