Să fie acesta MOTIVUL pentru care Stephen Hawking NU crede în Dumnezeu?

Noi cercetări sugerează că religia este un instinct, în timp ce ştiinţa determină persoanele să fie mai deschise către posibilităţi care nu ţin de instinct, scrie cnet.com.

6650 afișări
Imaginea articolului Să fie acesta MOTIVUL pentru care Stephen Hawking NU crede în Dumnezeu?

Să fie acesta MOTIVUL pentru care Stephen Hawking NU crede în Dumnezeu?

O nouă cercetare realizată de Institutul Ulster pentru Cercetare Socială, din Irlanda de Nord, şi Universitatea Rotterdam din Olanda, au examinat ”asocierea negativă dintre religie şi inteligenţă”.
 
Într-adevăr, un sondaj Pew realizat anul trecut a dezvăluit că cei care nu cred în religie şi-au argumentat decizia evocând ştiinţa.
 
Acest studiu, publicat în revista Evolutionary Psychological Science, a ajuns la nişte concluzii controversate despre originea religiei şi motivul pentru care inteligenţa o subminează.
 
Cercetătorii au examinat diferite modele ce au fost propuse spre explicarea motivului pentru care credincioşii ar fi mai puţin inteligenţi. A fost selectat şi revizuit principiul evoluţionar Savanna-IQ al psihologului Satoshi Kanazawa. Asta sugerează că ceea ce facem şi ceea ce credem îşi are baza în mediul înconjurător al strămoşilor noştri.
 
Cercetătorii au concluzionat că religia este un instinct dezvoltat, în timp ce inteligenţa ”implică depăşirea instinctelor proprii”. Prin urmare, inteligenţa şi tot ceea ce ţine de ea implică deseori controlarea propriilor instincte astfel încât să îi permitem minţii să ajungă la concluzii raţionale.
 
Într-adevăr, după cum le-a spus Hawking jurnaliştilor de la El Mundo: ”Înainte să înţelegem ştiinţa, este natural să credem în Dumnezeu, că El a creat Universul. Dar acum ştiinţa oferă dovezi mai convingătoare”.
 
Edward Dutton şi Dimitri Van der Linden - autorii acestui studiu controversat - o spun într-un alt mod: ”Inteligenţa va implica să fii atras de nepotrivirea evolutivă, faţă de care nu am fi atraşi în mod normal din punct de vedere al instinctelor”.
 
Este un gând fermecător că instinctele noastre evoluţionare nu ne conduc natural să gândim pentru noi înşine. Poate acesta este motivul pentru care oamenii încă iau decizii proaste, scriu cei de la cnet.com.
 
Inteligenţa are şi ea problemele ei, totuşi. Nu este doar faptul că oamenii inteligenţi au tendinţa de a gândi prea mult, există, de asemenea, un pattern deranjant: oamenii inteligenţi susţin că nu sunt fericiţi.

 

TITLURILE ZILEI

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici