Scheletul unui bărbat care suferea de cancer în urmă cu peste 3.200 de ani, descoperit în Sudan

Scheletul unui bărbat care a suferit de un cancer metastazat în urmă cu peste 3.200 de ani, reprezentând cele mai vechi rămăşiţe pământeşti găsite vreodată care au legătură cu o boală în general asociată cu stilul de viaţă contemporan, a fost descoperit de arheologi în Sudan.

525 afișări
Imaginea articolului Scheletul unui bărbat care suferea de cancer în urmă cu peste 3.200 de ani, descoperit în Sudan

Scheletul unui bărbat care suferea de cancer în urmă cu peste 3.200 de ani, descoperit în Sudan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui studiu publicat luni în revista PLOS One, scheletul acelui bărbat, a cărui vârstă era cuprinsă între 25 şi 35 de ani, a fost găsit anul trecut într-un mormânt din Sudan, în apropiere de Nil, de un student de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Analiza oaselor a dezvăluit că bărbatul, ce provenea dintr-o familie bogată, suferea de un cancer cu metastaze, însă cercetătorii nu au putut să determine dacă acesta a murit în cele din urmă din cauza acestei boli.

Acesta este, până în prezent, cel mai vechi schelet complet descoperit de cercetători ce a aparţinut unui om care suferea de un cancer de acest tip, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Durham şi de la British Museum.

În condiţiile în care cancerul este în zilele noastre una dintre principalele cauze de mortalitate, se întâmplă foarte rar ca urme ale acestei maladii să fie descoperite de arheologi, fapt care i-a făcut pe specialişti să afirme că boala este "în principal asociată cu modul de viaţă contemporan şi cu creşterea speranţei de viaţă".

Analiza scheletului arată că "forma micilor leziuni de pe oase putea să fi fost cauzată doar de un cancer al ţesuturilor moi, chiar dacă originea exactă (a maladiei) este imposibil de determinat doar pe baza oaselor", a explicat Michaela Binder, arheologul aflat la originea descoperirii.

"Acest schelet ar putea să ne ajute să înţelegem istoria aproape necunoscută a cancerului. Avem foarte puţine exemple anterioare primului mileniu de dinaintea erei noastre", a adăugat cercetătoarea austriacă. "Trebuie să înţelegem istoria bolii pentru a-i înţelege mai bine evoluţia", a mai spus aceasta.

Alte teste, în special radiografice, au permis observarea leziunilor de pe oase, cu metastaze pe clavicule, omoplaţi, vertebre, braţe, coaste, oasele coapselor şi ale bazinului.

Oamenii de ştiinţă pot deocamdată doar să emită speculaţii despre originea acestui cancer: fumul provocat de focul cu lemne, factorii genetici sau o maladie infecţioasă cauzată de paraziţi.

Scheletul a fost descoperit în situl Amara West, la 750 de kilometri depărtare de capitala sudaneză, Khartoum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici