SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea

Administrarea preventivă a unui antibiotic utilizat în mod curent şi care nu este costisitor reduce semnificativ mortalitatea în rândul pacienţilor africani ale căror sisteme imunitare au fost slăbite de virusul HIV, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet.

697 afișări
Imaginea articolului SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea

SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea

Potrivit AFP, medicamentul Cotrimoxazol, comercializat sub numele de Bactrim, Eusaprim şi Septrim, conţine două antibiotice: sulfametoxazol şi trimetoprim. El este folosit contra multor infecţii (urinare, digestive etc), dar şi în tratarea unei forme de pneumonie şi a toxoplasmozei cerebrale de care se pot îmbolnăvi unii dintre pacienţii seropozitivi. Medicamentul are şi proprietăţi anti-malarie.

Un număr de 3.179 de persoane au participat la acest studiu efectuat în Uganda şi Zimbabwe. Ele au început triterapia anti-SIDA în momentul în care sistemele lor imunitare erau deja serios afectate, iar numărul celulelor imunitare CD4 din sânge scăzuseră sub 200 per microlitru.

Riscul de deces în primele trei luni a scăzut cu 59% în rândul pacienţilor care au primit Cotrimoxazol şi triterapie anti-SIDA, comparativ cu pacienţii care nu au primit aceste antibiotice. Reducerea riscului de mortalitate s-a menţinut până la cea de-a 72-a săptămână de la începerea tratamentului (44%).

După cea de-a 72-a săptămână de tratament, riscul de deces, pe ansamblul pacienţilor, a scăzut la 35%.

Cotrimoxazolul a redus şi numărul cazurilor de malarie, cu 26%.

Graţie beneficiilor avute asupra riscului de mortalitate, faptului că are puţine efecte secundare neplăcute şi că este asociat cu un cost scăzut şi cu o mare uşurinţă de administrare, Cotrimoxazolul ar trebui prescris de medici tuturor pacienţilor africani adulţi, care încep un tratament anti-HIV, consideră autorii acestui studiu.

Această terapie ar trebui continuată cel puţin un an de la începerea tratamentului anti-HIV, au declarat medicii Xavier Anglaret, de la Bordeaux-INSERN, şi Serge Eholie, de la Abidjan-CHU Treichville), principalii autori ai studiului.

Fără acest antibiotic, în timpul primului an de triterapie, mortalitatea pacienţilor africani bolnavi de SIDA rămâne ridicată (26%), mai ales în primele şase luni de la începerea tratamentului.

În Africa subsahariană trăiesc aproximativ 22,4 milioane de persoane seropozitive sau bolnave de SIDA, acest număr reprezentând două treimi din totalul mondial (33,4 milioane), potrivi estimărilor din 2008 publicate de organizaţia ONUSIDA în noiembrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici