SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea

Administrarea preventivă a unui antibiotic utilizat în mod curent şi care nu este costisitor reduce semnificativ mortalitatea în rândul pacienţilor africani ale căror sisteme imunitare au fost slăbite de virusul HIV, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet.

514 afişări

Imaginea articolului SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea

SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea

Potrivit AFP, medicamentul Cotrimoxazol, comercializatsub numele de Bactrim, Eusaprim şi Septrim, conţine douăantibiotice: sulfametoxazol şi trimetoprim. El estefolosit contra multor infecţii (urinare, digestive etc), dar şi întratarea unei forme de pneumonie şi a toxoplasmozei cerebrale decare se pot îmbolnăvi unii dintre pacienţii seropozitivi.Medicamentul are şi proprietăţi anti-malarie.

Un număr de 3.179 de persoane au participat la acest studiuefectuat în Uganda şi Zimbabwe. Ele au început triterapia anti-SIDAîn momentul în care sistemele lor imunitare erau deja seriosafectate, iar numărul celulelor imunitare CD4 din sânge scăzuserăsub 200 per microlitru.

Riscul de deces în primele trei luni a scăzut cu 59% în rândulpacienţilor care au primit Cotrimoxazol şi triterapie anti-SIDA,comparativ cu pacienţii care nu au primit aceste antibiotice.Reducerea riscului de mortalitate s-a menţinut până la cea de-a72-a săptămână de la începerea tratamentului (44%).

După cea de-a 72-a săptămână de tratament, riscul de deces, peansamblul pacienţilor, a scăzut la 35%.

Cotrimoxazolul a redus şi numărul cazurilor de malarie,cu 26%.

Graţie beneficiilor avute asupra riscului de mortalitate,faptului că are puţine efecte secundare neplăcute şi că esteasociat cu un cost scăzut şi cu o mare uşurinţă de administrare,Cotrimoxazolul ar trebui prescris de medici tuturor pacienţilorafricani adulţi, care încep un tratament anti-HIV, considerăautorii acestui studiu.

Această terapie ar trebui continuată cel puţin un an de laînceperea tratamentului anti-HIV, au declarat medicii XavierAnglaret, de la Bordeaux-INSERN, şi Serge Eholie, de la Abidjan-CHUTreichville), principalii autori ai studiului.

Fără acest antibiotic, în timpul primului an detriterapie, mortalitatea pacienţilor africani bolnavi de SIDArămâne ridicată (26%), mai ales în primele şase luni de laînceperea tratamentului.

În Africa subsahariană trăiesc aproximativ 22,4 milioane depersoane seropozitive sau bolnave de SIDA, acest număr reprezentânddouă treimi din totalul mondial (33,4 milioane), potriviestimărilor din 2008 publicate de organizaţia ONUSIDA în noiembrie2009.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ANTIBIOTIC ,
SIDA ,
STUDIU ,
hiv ,
boala ,
tratament ,
Cotrimoxazol
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.