Spune-mi în ce poziţie dormi ca să-ţi spun ce boli şi neplăceri poţi avea

Oamenii petrec o treime din viaţă dormind şi, deşi se ştie că somnul este benefic pentru sănătate, mulţi nu ştiu că nu calitatea sau cantitatea somnului contează, ci poziţia în care se doarme.

36083 afișări
Imaginea articolului Spune-mi în ce poziţie dormi ca să-ţi spun ce boli şi neplăceri poţi avea

Spune-mi în ce poziţie dormi ca să-ţi spun ce boli şi neplăceri poţi avea (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Aproximativ 95%din populaţie doarme în aceeaşi poziţie pe parcursul întregii nopţi, scrie dailymail.co.uk. Experţii au analizat poziţiile de somn şi au dezvăluit avantajele şi dezavantajele fiecăreia.

Dormitul pe o parte

Benefic pentru: refluxul de acizi gastrici

Neplăceri: riduri

Ce spun experţii: Această poziţie poate reduce refluxul de acizi şi indigestia, spune profesorul Jim Horne de la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughboroug. Afecţiunea se numeşte reflux gastro-esofagian şi are loc atunci când acidul din stomac ajunge în esofag. Aciditatea de reflux se produce din cauza slăbirii sfincterului esofagian inferior şi provoacă durere şi arsuri. Rezolvarea acestei probleme este dormitul pe partea stângă a corpului.

Deşi dormitul pe o parte a corpului poate vindeca durerile de stomac, acesta poate adânci ridurile. Această poziţie în somn pune presiune pe cutele care merg de la nas la gură. În funcţie de partea pe care se doarme, acestea sunt mai adânci şi mai pronunţate din cauză că faţa este strivită de pernă.

Rezolvarea problemei: Dacă dormitul pe partea stângă nu ajută la vindecarea arsurilor stomacale şi a indigestiei, ridicaţi capul pe pernă astfel încât partea superioară a corpului să fie mai sus decât stomacul. Acest lucru reduce refluxul gastric în timpul somnului, deoarece gravitaţia menţine acizii în stomac.

Dormitul pe spate

Benefic pentru: artrită

Neplăceri: astm, sforăit, apnee, sănătatea inimii

Ce spun experţii: Dormitul pe spate este benefic pentru cei care suferă de artrită şi dureri ale articulaţiilor, deoarece greutatea corpului este distribuită egal. Totuşi, această poziţie agravează sforăitul, mai ales în cazul persoanelor supraponderale, la care surplusul de grăsime din partea frontală a gâtului va apăsa prea mult pe gât.

Oamenii care dorm pe spate respiră mai repede decât în oricare altă poziţie, iar ţesuturile din corp rămân neoxigenate. Acest lucru poate accentua problemele respiratorii şi de circulaţie, inclusiv astmul şi bolile inimii.

Rezolvarea problemei: Pentru a dormi în această poziţie, aveţi nevoie de o pernă tare, iar pentru persoanele care sforăie doar când dorm pe spate, plasarea unei perne sub spate le va face să îşi schimbe poziţia.

Dormitul pe lateral ghemuit (poziţia fetusului)

Benefic pentru: durerea din partea de jos a spatelui

Neplăceri: dureri de gât, dureri de cap

Ce spun experţii: În timpul zilei şira spinării este supusă forţelor gravitaţionale, care pun multă presiune pe discurile coloanei. Dormitul în această poziţie este ideal, deoarece curbarea corpului spre interior deschide spatele, reducând presiunea pe discurile coloanei vertebrale şi ajutând la diminuarea durerii.

Totuşi, este important ca gâtul să fie aliniat cu restul corpului. Cu alte cuvinte, asiguraţi-vă că perna nu este nici prea înaltă nici prea joasă, deoarece muşchii şi nervii gâtului pot fi surmenaţi, ducând la dureri de gât şi cap.

Rezolvarea problemei: Găsirea unei perne care umple corect spaţiul dintre umeri şi gât va preveni orice durere, iar o pernă ţinută între genunchi va menţine coloana vertebrală aliniată.

Dormitul în poziţia lingurii

Benefic pentru: reducerea stresului

Neplăceri: dureri

Ce spun experţii: Atingerea fizică dintre parteneri reduce stresul atât la bărbaţi cât şi la femei. Totuşi, corpul este forţat să stea într-o poziţie care amplifică durerile existente în articulaţii şi muşchi. Această poziţie poate provoca dureri de spate şi de umeri, în timp ce dormitul pe pieptul sau în braţele partenerului poate provoca dureri ale gâtului.

Rezolvarea problemei: Găsiţi o poziţie confortabilă pentru ambii parteneri, chiar dacă asta înseamnă să păstraţi distanţa unul faţă de celălalt.

Dormitul pe burtă

Benefic pentru: reducerea sforăitului

Neplăceri: măcinarea dinţilor, amorţeală şi durere la mâini

Ce spun experţii: Dormitul pe burtă previne sforăitul, deoarece muşchii nu apasă pe gât din cauza gravitaţiei. Totuşi, această poziţie poate provoca măcinarea dinţilor, deoarece falca inferioară este poziţionată mai în faţă decât în mod normal. Această poziţie poate cauza probleme ale nervilor în partea superioară a corpului. De asemenea, persoana trebuie să îşi rotească gâtul într-o parte, ceea ce provoacă încordare.

Rezolvarea problemei: Medicii recomandă o saltea din spumă, care se va mula pe forma corpului şi va susţine mai bine coloana vertebrală. De asemenea, dormitul pe o pernă plasată de la stomac până la umeri poate ajuta la reducerea arcuirii spatelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici