Statele Unite accelerează lansarea pe piaţă a unei imunoterapii împotriva leucemiei

Autorităţile americane au decis, luni, să accelereze procedura de aprobare a lansării pe piaţă a unui nou tratament experimental, considerat promiţător, după ce 89% dintre pacienţii afectaţi de leucemie care l-au testat au început să se vindece.

200 afișări
Imaginea articolului Statele Unite accelerează lansarea pe piaţă a unei imunoterapii împotriva leucemiei

Statele Unite accelerează lansarea pe piaţă a unei imunoterapii împotriva leucemiei (Imagine: Shutterstock)

Această imunoterapie personalizată, cunoscută sub denumirea de CTL019, a fost dezvoltată de Universitatea din Pennsylvania şi a fost considerată "inovatoare" de Agenţia federală a alimentelor şi medicamentelor (FDA) din SUA.

Acest lucru înseamnă că terapia va beneficia de o procedură accelerată de examinare din partea FDA, precum şi de o atenţie specială, în vederea lansării sale pe piaţă.

Este vorba despre prima imunoterapie împotriva cancerului care beneficiază de această procedură de accelerare majoră.

Terapia constă în extragerea celulelor T imunitare ale pacientului, care vor fi apoi programate genetic în laborator pentru a ţinti celulele canceroase care produc o proteină numită CD19. Aceste celule T reprogramate astfel sunt apoi reinjectate în organismul pacientului, unde se înmulţesc şi atacă direct cancerul.

Cercetătorii au precizat în 2013 că, din 27 de pacienţi afectaţi de leucemie acută limfoblastică (22 de copii şi cinci adulţi), 89% au înregistrat o remisie a bolii.

Primul copil care a primit acest tratament, Emily Whitehead, este deja în al doilea an de remisie a bolii, iar primul adult care a beneficiat de terapie se află în remisie de un an.

"Primele noastre rezultate creează mari speranţe pentru un grup disperat de pacienţi, numeroşi dintre aceştia fiind capabili să ducă din nou o viaţă normală la şcoală sau la serviciu, după ce au primit această nouă imunoterapie personalizată", a precizat directorul echipei de cercetare de la Universitatea din Pennsylvania, Carl June.

În 2012, Universitatea din Pennsylvania a încheiat un parteneriat cu compania farmaceutică Novartis pentru a dezvolta şi autoriza teste cu această terapie contra mai multor forme de cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici