Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi dotată cu lasere pentru distrugerea "gunoiului spaţial"

Oamenii de ştiinţă vor să monteze pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) lasere uriaşe pe care să le utilizeze pentru distrugerea celor aproximativ 3.000 de tone de deşeuri care se află pe orbita Terrei şi care ar putea pune avanpostul spaţial în pericol.

371 afișări
Imaginea articolului Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi dotată cu lasere pentru distrugerea "gunoiului spaţial"

Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi dotată cu lasere pentru distrugerea "gunoiului spaţial" (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Proiectul, propus de cercetătorii de la Institutul Riken din Japonia, presupune ca telescopul Extreme Universe Space Observatory (EUSO), care se află în prezent la bordul ISS, să fie transformat într-un instrument de detectare a gunoaielor spaţiale,  informează independent.co.uk.

Atunci când instrumentul ar descoperi un deşeu care ar pune în pericol ISS, un laser ar urma să fie folosit pentru a distruge obiectul potenţial periculos, modificându-i orbita până când acesta reintră în atmosfera terestră şi arde din cauza frecării cu aerul.

Acest plan este una dintre mai multe propuneri referitoare la rezolvarea problemei cantităţii uriaşe de "gunoi spaţial" care se află pe orbita Pământului. De-a lungul timpului, mai mulţi sateliţi s-au ciocnit pe orbita terestră, incidente care au dus la răspândirea de cantităţi mari de obiecte şi deşeuri tehnologice pe orbita Terrei, care se pot ciocni de alţi sateliţi.

Gunoiul spaţial, alcătuit din sateliţi scoşi din uz şi alte obiecte care au ajuns pe orbită, constituie un pericol pentru sateliţii funcţionali, unul dintre aceştia fiind şi ISS, care are la bord şi un echipaj uman. Alte teorii au sugerat utilizarea unor plase pentru capturarea acestor deşeuri sau trimiterea lor dincolo de orbita terestră folosind un jet puternic de gaz.

Echipa din spatele planului privind utilizarea laserului speră să poată testa sistemul folosind un mic telescop şi un laser de la bordul ISS. Dacă planul va funcţiona, savanţii speră să monteze un sistem complet şi mai puternic la bordul Staţiei Spaţiale.

Oamenii de ştiinţă speră ca versiunea finală să folosească un telescop de trei metri şi un laser construit din aproximativ 10.000 de fibre optice. Sistemul ar fi capabil să lovească o bucată de gunoi spaţial de la o distanţă de 100 de kilometri.

Echipa este de părere că, dacă laserul instalat la bordul ISS va funcţiona, un sistem dedicat va putea fi trimis în spaţiu, pe orbitele înalte, unde se află cea mai mare parte a gunoiului spaţial cu potenţial periculos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici