STUDIU: Bebeluşii încep procesul de învăţare în stadiul intrauterin mai devreme decât se ştia

Bebeluşii din uter dau semne de învăţare începând din săptămâna a 34-a de dezvoltare, cu trei săptămâni mai devreme decât se ştia până acum, au descoperit cercetătorii americani.

476 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Bebeluşii încep procesul de învăţare în stadiul intrauterin mai devreme decât se ştia

STUDIU: Bebeluşii încep procesul de învăţare în stadiul intrauterin mai devreme decât se ştia (Imagine: Darius Mitrache(Mediafax Foto)

"(Descoperirea, n.r.) a deschis noi perspective" în privinţa vârstei de la care încep să înveţe bebeluşii, a declarat joi Charlene Krueger, coordonatoarea studiului, profesor asociat la Colegiul pentru infirmiere al Universităţii din Florida.

Studiul, publicat în revista Infant Behavior and Development, a urmărit 32 de femei din săptămâna 28 până în săptămâna 38 de sarcină, în cadrul unei cercetări care a urmărit să identifice apariţia abilităţilor de învăţare.

Charlene Krueger le-a rugat pe femei să repete de trei ori cu voce tare o poezioară pentru copii cu durata de 15 secunde, de două ori pe zi, timp de şase săptămâni. Poezioara aleasă nu fusese cunoscută dinainte de mame.

Ritmul cardiac al fetuşilor a fost monitorizat la 32, 33 şi 34 de săptămâni, în timp ce ascultau o înregistrare cu vocea unei femei necunoscute, care spunea poezioara.

Până în săptămâna 34, ritmul cardiac al fetuşilor testaţi a arătat o uşoară încetinire în timp ce ascultau înregistrarea, faţă de un grup de control format din fetuşi al căror ritm cardiac se accelera uşor în timp ce ascultau înregistrarea unei poezioare noi.

Cercetătoarea americană a afirmat că un ritm cardiac în scădere a fost asociat de multă vreme cu faptul că un fetus recunoaşte lucruri familiare, în timp ce un ritm cardiac accelerat constituie o reacţie la un sunet sau o experienţă nouă.

În săptămâna 34 de sarcină, mamele au încetat să mai recite poezioara. "La 38 de săptămâni, am ajuns la concluzia că fetusul îşi amintea ritmul poezioarei respective, adică la patru săptămâni după ce mama înceta să o recite. Cu cât reacţia era mai profundă şi mai prelungită (la 38 de săptămâni), cu atât eram mai sigură că avusese loc un proces de învăţare", a adăugat Charlene Krueger.

Aceasta a explicat că descoperirea ar putea contribui la îngrijirea bebeluşilor prematuri din secţiile de neonatologie, precizând că intenţionează să plaseze înregistrări cu vocea mamei în pătuţul copiilor, astfel încât bebeluşii să beneficieze de impactul pozitiv al acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici