STUDIU Contemplaţia poate ajuta la rezolvarea problemelor şi stimulează creativitatea

  • Pierderea în propriile gânduri sau lăsarea minţii să rătăcească este o activitate subestimată, care este cu atât mai satisfăcătoare cu cât este mai mult practicată, susţine un studiu academic.
  • Oamenii preferă să se ţină ocupaţi decât să se bucure de un moment de reflecţie, au descoperit cercetătorii.
643 afișări
Imaginea articolului STUDIU Contemplaţia poate ajuta la rezolvarea problemelor şi stimulează creativitatea

STUDIU Contemplaţia poate ajuta la rezolvarea problemelor şi stimulează creativitatea

Psihologii care au studiat un grup de peste 250 de persoane încurajate să se angajeze în contemplarea fără direcţie sau în gândirea liberă au afirmat că activitatea a fost mult mai satisfăcătoare decât anticipaseră participanţii.
 
Profesorii de la Universitatea din Tübingen, în sudul Germaniei, au vrut să afle de ce, în ciuda faptului că sunt singura specie capabilă să stea liniştită şi să gândească singură, oamenii sunt, în general, reticenţi în a se folosi de acest talent.
 
Aceştia spun că seria de experimente care au culminat cu studiul lor arată că oamenii se bucură să îşi lase mintea să zburde atunci când li se oferă şansa de a face acest lucru, deşi unii consideră că este o activitate obositoare, potrivit The Guardian.
 
De asemenea, ei au dezvăluit că, aşa cum au demonstrat şi studii anterioare, a te pierde în gânduri poate ajuta la rezolvarea problemelor, poate creşte creativitatea, poate spori imaginaţia şi poate contribui la sentimentul de stimă de sine.
 
În ciuda acestui fapt, cei mai mulţi oameni sunt mai predispuşi să se lase distraşi decât să se adâncească în propriile gânduri sau să privească pe fereastră.
 
În mod inevitabil, telefoanele inteligente au facilitat căutarea şi găsirea distragerii şi au contribuit la pierderea obiceiului de a gândi liber, consideră autorii. Unii oameni pur şi simplu consideră că le este greu să petreacă timp cu propriile gânduri, mai ales dacă acestea tind spre gândirea negativă, au spus ei.
 
Conducătorul studiului, Kou Murayama, profesor de psihologie pedagogică la Universitatea din Tübingen, a declarat că, în general, oamenilor le era greu să estimeze în ce măsură contemplaţia era ceva de apreciat. Mai degrabă, ei considerau alte activităţi ca fiind mai atractive, până când erau încurajaţi să îşi lase mintea să hoinărească.
 
Acest lucru ar putea explica de ce oamenii preferă să se menţină ocupaţi decât să se bucure de un moment de reflecţie sau să îşi lase imaginaţia să zburde în viaţa de zi cu zi", a declarat Murayama.

Rezultatele studiului

Studiul, la care au participat 259 de persoane, a fost publicat în Journal of Experimental Psychology.
 
Experimentele au constat în a le cere participanţilor să estimeze în ce măsură ar aprecia să stea singuri şi să se gândească timp de 20 de minute. Li s-a interzis să folosească un smartphone, să citească sau să se plimbe.
 
Potrivit rezultatelor, fiecare dintre ei a constatat că plăcerea de a-şi lăsa mintea să rătăcească a fost mult mai mare decât se aşteptau. Acest lucru a rămas valabil chiar şi atunci când condiţiile experimentului au fost modificate, inclusiv atunci când participanţii au fost puşi singuri într-o sală de conferinţe sărăcăcioasă, plasaţi într-un cort sau dulap întunecat sau lăsaţi să stea singuri timp de doar trei minute sau timp de 20 de minute.
 
Uneori li s-a cerut să comenteze cum se simţeau în timp ce se aflau în mijlocul sesiunilor, alteori după ce acestea se încheiaseră. Dar, în fiecare caz, participanţii au spus că plăcerea lor a fost mai mare decât au anticipat.
 
Un grup de testare format din alţi participanţi au primit acces la dispozitive digitale şi li s-a permis să citească ştirile online. Iniţial, se aştepta ca cei care au primit dispozitive digitale să se bucure mai mult de activitate, nu în ultimul rând pentru că cei aleşi să contemple nu au fost deloc entuziasmaţi să audă ce activitate a fost oferită grupului "rival".
 
Cu toate acestea, în chestionarele care au fost completate ulterior, s-a constatat că ambele grupuri s-au bucurat în egală măsură de activităţile lor.
 
Aceste rezultate, în epoca inundaţiilor de informaţii în care trăim, sunt de o importanţă deosebită", a declarat Murayama.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici