STUDIU Diferenţă "izbitoare" de inteligenţă între gemeni crescuţi separat. Factorii genetici, culturali şi de mediu influenţează dezvoltarea umană

  • Un nou studiu asupra gemenilor monozigoţi crescuţi separat în Coreea de Sud şi în Statele Unite oferă o perspectivă unică asupra modului în care factorii genetici, culturali şi de mediu influenţează dezvoltarea umană.
  • Noua cercetare a fost publicată în revista ştiinţifică Personality and Individual Differences.
5545 afișări
Imaginea articolului STUDIU Diferenţă "izbitoare" de inteligenţă între gemeni crescuţi separat. Factorii genetici, culturali şi de mediu influenţează dezvoltarea umană

STUDIU Diferenţă "izbitoare" de inteligenţă între gemeni crescuţi separat. Factorii genetici, culturali şi de mediu influenţează dezvoltarea umană

Am studiat gemeni identici crescuţi separat timp de mulţi ani. Aceştia reprezintă un experiment simplu, dar elegant, pentru a descâlci influenţele genetice şi de mediu asupra trăsăturilor umane. Acest caz a fost unic prin faptul că gemenii au fost crescuţi în ţări diferite", a declarat cercetătoarea Nancy L. Segal, profesor şi director al Centrului de studii gemelare de la California State University din Fullerton.
 
În cadrul noului studiu, gemenele au completat evaluări ale mediului familial, inteligenţei generale, capacităţii de raţionament nonverbal, trăsăturilor de personalitate, individualismului-colectivismului, stimei de sine, sănătăţii mintale, satisfacţiei profesionale şi istoricului medical de viaţă. De asemenea, au completat interviuri structurate despre istoricul lor general de viaţă.
 
Cercetătorii au descoperit diferenţe "izbitoare" în ceea ce priveşte abilităţile cognitive. Geamănul crescut în Coreea de Sud a obţinut scoruri considerabil mai mari la testele de inteligenţă legate de raţionamentul perceptiv şi viteza de procesare, cu o diferenţă globală de IQ de 16 puncte.
 
În concordanţă cu mediul lor cultural, geamănul crescut în Statele Unite avea valori mai individualiste, în timp ce geamănul crescut în Coreea de Sud avea valori mai colectiviste.
 
Cu toate acestea, gemenii aveau o personalitate similară. Amândoi au obţinut scoruri ridicate la măsurile de conştiinciozitate şi scoruri scăzute la măsurile de neuroticism. De asemenea, aveau un nivel similar de satisfacţie faţă de locul de muncă, chiar dacă ocupaţiile lor erau foarte diferite - administrator guvernamental şi bucătar. Gemenii aveau, de asemenea, profiluri de sănătate mintală similare şi au avut scoruri identice la măsurarea stimei de sine.
 
„Genele au un efect mai pătrunzător asupra dezvoltării decât am fi presupus vreodată - totuşi, efectele mediului sunt importante. Aceşti gemeni au arătat diferenţe culturale în unele privinţe", a declarat Segal pentru PsyPost.
 
Trebuie să identificăm mai multe astfel de cazuri, dacă ele există", a adăugat ea. „Şi încă nu înţelegem toate mecanismele implicate, de la genele de la nivel molecular până la comportamentele pe care le observăm în fiecare zi".
 
Gemenii s-au născut în 1974 în Seul, Coreea de Sud. Una dintre gemene s-a rătăcit la vârsta de doi ani, după ce a vizitat o piaţă împreună cu bunica ei. Ulterior, a fost dusă la un spital care se afla la aproximativ 160 de kilometri distanţă de reşedinţa familiei sale şi a fost diagnosticată cu rujeolă. În ciuda încercărilor familiei sale de a o găsi, a fost plasată în sistemul de plasament şi a sfârşit prin a fi adoptată de un cuplu care locuia în Statele Unite.
 
Ulterior, ea a descoperit că are o soră geamănă, după ce a trimis o mostră de ADN în 2018, în cadrul programului sud-coreean de reunire a membrilor familiei.
 
Gemenii nu numai că au experimentat culturi diferite în creştere, dar au fost crescuţi şi în medii familiale foarte diferite. Geamănul care a rămas în Coreea de Sud a fost crescut într-o atmosferă familială mai solidară şi mai coerentă. Geamănul care a fost adoptat de cuplul din SUA, în schimb, a raportat un mediu mai strict, mai orientat spre religie şi cu niveluri mai ridicate de conflict familial.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici