STUDIU Fotbaliştii sunt mai predispuşi să aibă o sănătate slăbită a creierului după 65 de ani

  • Fotbaliştii profesionişti sunt mai predispuşi să aibă o sănătate mai proastă a creierului după ce împlinesc 65 de ani, comparativ cu populaţia generală, potrivit unei noi cercetări revoluţionare.
  • Cercetarea a comparat foştii jucători cu populaţia generală.
  • Lovirea repetată cu capul a mingilor de fotbal are un impact tardiv asupra creierului.
983 afișări
Imaginea articolului STUDIU Fotbaliştii sunt mai predispuşi să aibă o sănătate slăbită a creierului după 65 de ani

STUDIU Fotbaliştii sunt mai predispuşi să aibă o sănătate slăbită a creierului după 65 de ani

Studiul, care a comparat 75 de foşti fotbalişti profesionişti de sex masculin, inclusiv foştii jucători de la Norwich Iwan Roberts şi Jeremy Goss şi atacantul de la Crystal Palace Mark Bright, cu non-fotbalişti, a constatat că sănătatea creierului fotbaliştilor era de obicei mai bună la 40 de ani.
 
Cu toate acestea, până la vârsta de 65 de ani, aceştia au avut performanţe mai slabe atunci când au fost evaluaţi la testele privind timpul de reacţie, funcţia executivă şi navigaţia spaţială, adică atunci când efectele loviturilor repetate cu capul asupra mingilor de fotbal par să aibă un impact mai mare asupra creierului.
 
Cercetătorul principal şi expertul în contuzii sportive, Dr. Michael Grey, de la Şcoala de Ştiinţe ale Sănătăţii a Universităţii East Anglia, a declarat: „Ştim că lovirea mingii cu capul a fost asociată cu un risc crescut de demenţă în rândul jucătorilor profesionişti de fotbal. Dar, până acum, se ştia prea puţin despre momentul în care jucătorii încep să prezinte semne de declin al sănătăţii creierului.
 
Folosim o tehnologie de ultimă generaţie pentru a testa semnele timpurii de disfuncţie cognitivă, care sunt identificabile cu mult înainte ca problemele de memorie sau alte simptome vizibile să devină evidente. Este pentru prima dată când se face acest tip de cercetare şi acestea sunt primele rezultate pe măsură ce urmărim sănătatea creierului participanţilor noştri pentru următorii câţiva ani”.
 
În 2019, un studiu de referinţă realizat de profesorul Willie Stewart şi de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow a constatat că foştii fotbalişti profesionişti au fost de trei ori şi jumătate mai predispuşi să moară de demenţă decât populaţia generală. Cu toate acestea, acesta s-a bazat pe înregistrările de deces din Scoţia, în timp ce acest nou studiu urmăreşte schimbările la nivelul creierului în rândul persoanelor în viaţă, potrivit The Guardian.
 
Dr. Grey a declarat: „În grupa de vârstă de 40-50 de ani, fotbaliştii au performanţe ceva mai bune decât grupul normal. Dar când ajung la 65 de ani, atunci lucrurile încep să meargă prost.
 
Acest lucru ne arată că exerciţiile fizice asociate cu practicarea fotbalului sunt bune pentru creier, dar efectele negative ale sportului de contact încep să apară mai târziu în viaţă”.
 
Dr. Grey a declarat că proiectul a început după conversaţiile cu Dawn Astle, care şi-a pierdut tatăl, Jeff, în urma unei traume cerebrale acumulate. „Ea mi-a spus: Rezultatele profesorului Stewart sunt şocante, dar nimeni nu se uită la oamenii care sunt încă în viaţă", a spus Grey. „Şi de aici s-a născut studiul".
 
El doreşte să îşi extindă cercetările pentru a examina efectele sporturilor de contact asupra sănătăţii creierului femeilor şi a sportivilor amatori şi de agrement şi face apel la voluntari pentru a se alătura proiectului Scores [screening cognitive outcomes after repetitive head impact exposure in sport].
 
„Ştim că, atunci când capul intră în contact cu un alt obiect, cum ar fi o minge sau un pumn, iar creierul se clatină în interiorul craniului, se produc daune", a spus el. „Noi o numim leziune subcontuzivă. Nu va provoca o comoţie, dar există leziuni ale structurilor subiacente din interiorul creierului”.
 
„Şi ceea ce ştim este că, de-a lungul unei cariere de a face acest lucru, cu siguranţă pentru bărbaţii profesionişti, că aceste daune au ca rezultat un anumit nivel de neurodegenerare. Aşa că este foarte important să începem să monitorizăm sănătatea creierului persoanelor care fac sport”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici