STUDIU: Implanturile craniene ar putea trata tulburarea de stres post-traumatică - FOTO

Un studiu recent al armatei SUA sugereazã că implanturile craniene ar putea intensifica memoria şi eradica stresul în rândul soldaţilor ce suferă de tulburarea de stres post-traumatic, informează Daily Mail.

274 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Implanturile craniene ar putea trata tulburarea de stres post-traumatică - FOTO

STUDIU: Pot implanturile crainiene să trateze tulburarea de stres post-traumatică? (Imagine: Shutterstock)

Aproximativ 2,7 milioane de soldaţi au luptat în războaiele din Irak şi Afganistan şi aproximativ 20 % dintre ei suferă de tulburare de stres post-traumatică.

Agenţia de cercetare avansată din cadrul armatei SUA (Darpa) sugereazã că poate reduce numărul veteranilor de război afectaţi de stresul post-traumatic folosind implanturi craniene. Cercetătorii spun că implanturile pot, de asemenea, reface funcţiile memoriei şi vindeca leziunile cauzate de traumele craniene, relateazã Daily Mail.

Chip-urile proiectate ar putea funcţiona prin unde radio şi consecinţa implantării ar putea fi un declic pentru activitatea craniană, în cazul în care neurotransmiţătorii sunt afectaţi.

Primul pas în crearea implanturilor este de a detecta cum se codifică memoria în creierul uman, spun cercetătorii. Oamenii de ştiinţă vor putea apoi să programeze modele informatice care mimează un creier funcţional. Ţinta acestui demers va fi, speră cercetătorii, implantarea dispozitivelor (chip-uri) ce declanşează procesele craniene, în cazul în care căile neuronale sau celelalte circuite sunt afectate.

Cercetătorii au testat deja implanturile pe pacienţi care au suferit leziuni ale creierului pentru a observa sporirea abilităţilor de memorare. Pe de altă parte, agenţia Darpa a anunţat că senzori temporari au fost deja implantaţi unor pacienţi care erau în plină operaţie pe creier pentru a înregistra semnalele transmise de creier în procesul creării amintirilor şi al reamintirii propriu-zise.

"Odată ce această tehnologie a implantării dispozitivelor craniene se va îmbunătăţi şi de îndată ce vom culege informaţii cât mai exacte despre stimularea craniană, sperăm să obţinem efecte terapeutice”, a declarat Justin Sanchez, managerul programului de tehnologie biologică de la Darpa.

“Cred că suntem pe punctul de a descoperi o metodă revoluţionară de a trata soldaţii sau alţi pacienţi afectaţi de tulburări neurologice considerate incurabile”, a adăugat Sanchez într-un interviu recent.

Darpa cercetează minuţios ţesutul cranian fin pentru a înregistra, previziona şi posibil trata anxietatea, depresia şi alte boli psihice sau neurologice. Pe de altă parte, Darpa face cercetări pentru a proiecta dispozitive cibernetice cu electrozi care se pot extinde în ţesutul cranian. Acest tip de implant ar putea înregistra ce se petrece la nivel somatic atunci când un individ suferă de anxietate sau depresie. Pacientul ar putea fi tratat treptat prin acest dispozitiv care emite stimuli creierului pentru crearea unor circuite noi în afara zonei traumatizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici