STUDIU Inflamaţia creierului cauzată de poluarea atmosferică afectează fertilitatea

  • Oamenii de ştiinţă ştiau deja că se pot stabili legături între poluarea aerului şi riscul crescut al anumitor tulburări - de la obezitate, la diabet şi fertilitate - în principal din cauza mesajelor stresante trimise de creier.
  • Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Maryland (UMSOM) au arătat cum poluarea aerului reduce numărul de spermatozoizi la şoareci, prin provocarea unei inflamaţii la nivelul creierului.
2153 afișări
Imaginea articolului STUDIU Inflamaţia creierului cauzată de poluarea atmosferică afectează fertilitatea

STUDIU Inflamaţia creierului cauzată de poluarea atmosferică afectează fertilitatea

Publicat în septembrie în revista ştiinţifică Environmental Health Perspectives, cel mai recent studiu a încercat să traseze originile declinului la nivel mondial al numărului de spermatozoizi observat în ultimele decenii, potrivit Euronews.

Descoperirile noastre au arătat că daunele cauzate de poluarea atmosferică - cel puţin în ceea ce priveşte numărul de spermatozoizi - ar putea fi remediate prin eliminarea unui singur marker de inflamaţie din creierul şoarecilor, sugerând că am putea fi capabili să dezvoltăm terapii care ar putea preveni sau inversa efectele dăunătoare ale poluării atmosferice asupra fertilităţii", a declarat Zhekang Ying, autorul principal al studiului şi profesor asistent de medicină la UMSOM.

Aproximativ 92% din populaţia mondială trăieşte în zone în care nivelul de particule fine din aer cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri "depăşeşte standardele minime de siguranţă stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii", se arată în studiu.
 
O astfel de poluare poate proveni de la tobele de eşapament ale maşinilor, de la emisiile din fabrici, de la incendii de pădure sau de la sobele cu lemne.
 
În studiile anterioare, rezultatele au arătat că, atunci când erau expuşi la poluarea aerului, şoarecii nu prezentau întotdeauna inflamaţii la nivelul testiculelor, organele sexuale masculine care produc sperma.
 
O astfel de descoperire înseamnă că alte mecanisme ar putea fi potenţial responsabile pentru reducerea numărului de spermatozoizi.
 
Întreaga echipă de cercetători, formată din Ying, Lianglin Qiu, Minjie Chen, Xiaoke Wang şi Sufang Chen, a testat şoareci sănătoşi şi şoareci crescuţi fără un marker al inflamaţiei la nivelul creierului numit Inhibitor Kappa B Kinase 2, sau IKK2.
 
Expunând atât şoarecii sănătoşi, cât şi şoarecii mutanţi IKK2 la aer poluat, au observat efectele şi apoi au testat numărul de spermatozoizi.
 
Într-o a doua etapă a studiului, cercetătorii au eliminat apoi markerii IKK2 din anumiţi neuroni pentru a determina mai precis modul în care poluarea aerului ducea la scăderea numărului de spermatozoizi.
 
Aceştia au descoperit că un anumit tip de neuron, asociat în mod obişnuit cu ciclul de somn şi cu obezitatea, era responsabil pentru reducerea numărului de spermatozoizi din cauza poluării aerului. Aceşti neuroni se găsesc de obicei în hipotalamus, partea din creier care controlează foamea, setea şi apetitul sexual.
 
Hipotalamusul lucrează, de asemenea, cu glanda pituitară din creier, care produce hormoni care comunică direct cu organele de reproducere.
 
„Privind în urmă, este perfect logic că neuronii din hipotalamus sunt vinovaţii care perpetuează acest răspuns inflamator care are ca rezultat un număr scăzut de spermatozoizi, deoarece ştim că hipotalamusul este o legătură de cale majoră între creier şi sistemul reproducător", a declarat Ying.

Semnalul de alarmă privind poluarea aerului

Aceste descoperiri au implicaţii mai largi decât doar în ceea ce priveşte fertilitatea, deoarece există multe afecţiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul şi bolile de inimă, care pot rezulta din inflamaţia creierului cauzată de poluarea aerului", a declarat Dr. Charles Hong, profesor în medicină şi director de cercetare în cardiologie la UMSOM.
 
Având în vedere că principalele subiecte la summitul COP 26 al ONU vor fi legate de schimbările climatice şi de luarea unor măsuri radicale pentru reducerea poluării aerului, un astfel de studiu poate servi ca un alt semnal de alarmă din partea oamenilor de ştiinţă.
 
Poluarea mediului este o problemă de echitate, în sensul că unele persoane sărace sau de culoare tind să se confrunte cu afecţiuni mai grave legate de sănătate din cauza expunerii mai mari", a declarat Albert Reece, vicepreşedinte executiv pentru afaceri medicale la UM Baltimore, ca răspuns la studiu.
 
Este important să explorăm mecanismele prin care poluarea afectează organismul, astfel încât să putem concepe modalităţi de a preveni sau trata aceste afecţiuni pentru a elimina aceste disparităţi în materie de sănătate".
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici