STUDIU: Primul experiment de telepatie reuşit între doi oameni, anunţat de cercetători

Un mesaj mintal simplu a fost transmis pentru prima dată între două persoane aflate la distanţă de mii de kilometri, afirmă cercetătorii care au publicat un articol pe această temă în revista americană PLOS One.

2042 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Primul experiment de telepatie reuşit între doi oameni, anunţat de cercetători

STUDIU: Primul experiment de telepatie reuşit între doi oameni, anunţat de cercetători (Imagine: Shutterstock)

Una dintre persoanele implicate în experiment s-a aflat în India şi a purtat mai mulţi electrozi pe cap, prin intermediul cărora transmitea prin internet activitatea sa cerebrală, ca în cazul unei encefalograme, în timp ce se gândea la mesaje simple precum "bună ziua" şi "salut". Un computer a convertit impulsurile electrice de la electrozi în cod binar, un şir de 1 şi 0, limbajul calculatoarelor, după care trimitea informaţia către un alt computer, din Franţa, care, la rândul său, transmitea datele către creierul unei persoane, sub forma de flash-uri luminoase.

Cea de-a doua persoană nu putea nici să audă, nici să vadă cuvintele, dar era capabil să descifreze semnalele luminoase pentru a înţelege mesajul. Ceea ce ar însemna până la urmă transmiterea unui mesaj prin telepatie, spun cercetătorii.

"Am vrut să vedem dacă este posibilă comunicarea directă între două persoane, citind activitatea cerebrală a primei persoane şi apoi transmiţând-o unei a doua persoane şi asta pe o distanţă mare, prin intermediul sistemelor de comunicaţii existente, cum este internetul", a explicat Alvaro Pascual-Leone, profesor de neurologie la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard, coautor al experimentului.

Echipa de cercetare a inclus oameni de ştiinţă de la universitatea din Barcelona şi de la firma spaniolă Starlab, dar şi specialişti ai companiei franţuzeşti Axilum Robotics, iar rezultatele au fost publicate pe 19 august în revista PLOS One.

Potrivit cercetătorilor, este vorba de un prim pas în explorarea altor mijloace de comunicare decât cele clasice.

"Credem că o conexiune directă şi continuă între computere şi creierul uman va fi posibilă într-un viitor nu foarte îndepărtat, permiţând transmiterea de mesaje de la un creier la altul într-un mod obişnuit şi creând noi posibilităţi la nivelul relaţiilor sociale", mai spun cercetătorii.

Printre utilizările potenţiale, oamenii de ştiinţă indică posibilitatea comunicării cu persoanele paralizate sau incapabile să vorbească în urma unui accident vascular cerebral.

Cercetătorii lucrează de peste un deceniu în domeniul comunicării telepatice.

Publicarea de articole în revistele ştiinţifice presupune declararea posibilelor conflicte de interese. Trei dintre autorii acestui studiu sunt angajaţi ai firmei de robotică şi neuroştiinţe Starlab din Barcelona, care a finanţat parţial cercetarea.

În 2013, cercetătorii în domeniul neurobiologiei de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite, au reuşit să transmită, printr-o formă de "telepatie", informaţii între doi şobolani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici