STUDIU: Spermatozoizi din pielea bărbaţilor infertili, creaţi în laborator

Spermatozoizi în etape timpurii de dezvoltare au fost creaţi din pielea bărbaţilor infertili, în urma unor experimente de laborator ale cercetătorilor americani.

356 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Spermatozoizi din pielea bărbaţilor infertili, creaţi în laborator

STUDIU: Spermatozoizi din pielea bărbaţilor infertili, creaţi în laborator (Imagine: Shutterstock)

Niciunul dintre bărbaţii care au participat la experiment nu producea suficientă spermă în vederea procreării, iar oamenii de ştiinţă consideră că, în viitor, noua tehnologie ar putea duce la tratarea bărbaţilor cu probleme de infertilitate, informează dailymail.co.uk.

"Rezultatele noastre sunt primele care oferă un model experimental pentru studierea dezvoltării spermei. Prin urmare, există potenţial pentru aplicarea terapiilor celulare în clinici, de exemplu, astfel încât să putem crea un număr tot mai mare de spermatozoizi cât mai viabili în laborator", a declarat Reijo Pera, coordonatorul cercetării, de la Institutul de medicină regenerativă şi de biologia celulelor-suşă de la Universitatea din Stanford.

Infertilitatea afectează între 10 şi 15% dintre cupluri, iar cauzele genetice prevalează, în mod surprinzător, în rândul bărbaţilor.

Defectul genetic cel mai frecvent este pierderea spontană a genelor-cheie ale cromozomului masculin Y, fără ca oamenii de ştiinţă să fi descoperit până acum, la nivel molecular, cauza acestui fenomen.

ADN-ul cromozomului Y al celor trei bărbaţi infertili care au participat la experiment avea porţiuni lipsă, fenomen care reduce sau inhibă complet producţia de spermă.

Celulele ţesutului conjunctiv fibroplastic din mostrele de piele prelevate de la aceşti bărbaţi au fost modificate cu ajutorul ingineriei genetice, astfel încât să se transforme în celule-suşă pluripotente induse (CPI).

Acestea sunt celule adulte, al căror "ceas" de dezvoltare a fost dat înapoi, astfel încât să adopte proprietăţile celulelor-suşă embrionare, inclusiv abilitatea de a se transforma, teoretic, în orice tip de ţesut al organismului.

"Sabotate" de mutaţia genetică a cromozomului Y, celulele CPI au încercat, fără prea mare succes, să formeze spermatozoizi în condiţii de laborator.

Dar după ce acestea au fost transplantate în testiculele cobailor, acestea s-au transformat în precursori ai spermatozoizilor, deşi într-un număr mai mic decât cel produs de celulele CPI "sănătoase".

Descoperirea, publicată în revista Cell Reports, indică faptul că infertilitatea produsă de mutaţia cromozomului Y apare relativ târziu, în timpul procesului de maturizare a spermatozoizilor.

"Studiile noastre arată că folosirea celulelor-suşă poate constitui un punct de pornire pentru diagnosticarea celulelor germinale defecte şi pentru generarea potenţială a unor celule germinale noi", a declarat Reijo Pera.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici