STUDIU Substanţele cu care se stropesc culturile, extrem de periculoase pentru oameni. Probele de urină studiate conţineau o substanţă chimică din erbicide care ar putea creşte riscul de cancer

Mai mult de 80% din probele de urină prelevate de la copii şi adulţi în cadrul unui studiu de sănătate din SUA conţineau o substanţă chimică din erbicide, legată de cancer, o constatare pe care oamenii de ştiinţă au calificat-o drept "îngrijorătoare".

9771 afișări
Imaginea articolului STUDIU Substanţele cu care se stropesc culturile, extrem de periculoase pentru oameni. Probele de urină studiate conţineau o substanţă chimică din erbicide care ar putea creşte riscul de cancer

STUDIU Substanţele cu care se stropesc culturile, extrem de periculoase pentru oameni. Probele de urină studiate conţineau o substanţă chimică din erbicide care ar putea creşte riscul de cancer

Raportul întocmit de o unitate a Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a constatat că, din 2.310 probe de urină, prelevate de la un grup de americani menit să fie reprezentativ pentru populaţia SUA, 1.885 erau pline de urme detectabile de glifosat.
 
Acesta este ingredientul activ din erbicidele vândute în întreaga lume. Aproape o treime dintre participanţi erau copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.
 
De ani de zile, academicieni şi cercetători privaţi au observat niveluri ridicate ale erbicidului glifosat în analizele mostrelor de urină umană. Însă CDC a început abia recent să examineze amploarea expunerii umane la glifosat în SUA, iar activitatea sa vine într-un moment de îngrijorare şi controverse tot mai mari cu privire la modul în care pesticidele din alimente şi apă au un impact asupra sănătăţii umane şi a mediului, potrivit The Guardian.
 
„Mă aştept ca realizarea faptului că cei mai mulţi dintre noi au glifosat în urină să fie deranjantă pentru mulţi oameni", a declarat Lianne Sheppard, profesor la departamentul de ştiinţe ale mediului şi sănătăţii ocupaţionale de la Universitatea din Washington.
 
Sheppard a fost coautor al unei analize din 2019 care a constatat că expunerea la glifosat creşte riscul de limfom non-Hodgkin şi, de asemenea, a fost coautor al unei lucrări ştiinţifice din 2019 care a analizat 19 studii care documentau prezenţa glifosatului în urina umană.
 
Atât cantitatea, cât şi prevalenţa glifosatului găsit în urina umană au crescut constant începând cu anii 1990. Mai mult de 200 de milioane de kilograme de glifosat sunt folosite anual de către fermierii americani pe câmpurile lor. Erbicidul este pulverizat direct peste culturile modificate genetic, cum ar fi porumbul şi soia, dar şi peste culturile care nu sunt modificate genetic, cum ar fi grâul şi ovăzul, ca agent de desecare pentru a usca culturile înainte de recoltare.
 
Mulţi fermieri îl folosesc, de asemenea, pe câmpuri înainte de sezonul de creştere, inclusiv cultivatorii de spanac şi producătorii de migdale. Este considerat cel mai utilizat erbicid din istorie.
 
Oamenii de toate vârstele ar trebui să fie îngrijoraţi, dar eu sunt îngrijorat în special pentru copii", a declarat Phil Landrigan, care a lucrat ani de zile la CDC şi EPA şi care acum conduce Programul pentru sănătate publică globală şi binele comun de la Boston College.
 
Noile date ale CDC au fost publicate în cadrul National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), o cercetare care este de obicei foarte apreciată de oamenii de ştiinţă.
 
Cynthia Curl, profesor asistent de sănătate comunitară şi de mediu la Boise State University, a declarat că este "evident îngrijorător" faptul că un procent mare din populaţia SUA este expusă la glifosat, dar a precizat că încă nu este clar cum se traduce acest lucru în sănătatea umană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici