STUDIU Un test de sânge depistează mai multe tipuri de cancer fără simptome clare

  • Medicii au cerut serviciilor de sănătate să se pregătească pentru o nouă eră a depistării cancerului, după ce un studiu a arătat că un simplu test de sânge poate depista mai multe tipuri de cancer la pacienţi, înainte ca aceştia să prezinte simptome clare.
  • Medicii salută o nouă eră pentru depistarea cancerului, deoarece o cercetare importantă arată eficacitatea testului Galleri.
4907 afișări
Imaginea articolului STUDIU Un test de sânge depistează mai multe tipuri de cancer fără simptome clare

STUDIU Un test de sânge depistează mai multe tipuri de cancer fără simptome clare

Studiul Pathfinder a oferit testul de sânge la peste 6.600 de adulţi cu vârsta de peste 50 de ani şi a detectat zeci de cazuri noi de boală. Multe cancere se aflau într-un stadiu incipient şi aproape trei sferturi dintre ele erau forme care nu erau depistate în mod obişnuit.
 
Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost returnate pacienţilor şi medicilor lor, pentru a ghida investigaţiile privind cancerul şi orice tratament necesar.
 
Testul Galleri a fost descris ca un potenţial "schimbător de joc" de către NHS England, care urmează să raporteze anul viitor rezultatele unui studiu major care a implicat 165.000 de persoane. Medicii speră ca testul să salveze vieţi prin detectarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenţia chirurgicală şi tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia este încă în curs de dezvoltare, potrivit The Guardian.
 
„Cred că ceea ce este interesant în legătură cu această nouă paradigmă şi acest nou concept este că multe dintre acestea erau cancere pentru care nu avem niciun screening standard", a declarat, la întâlnirea Societăţii Europene de Oncologie Medicală de la Paris, Dr. Deb Schrag, cercetător principal în cadrul studiului de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, la întâlnirea Societăţii Europene de Oncologie Medicală.

Rezultatele studiului

În cadrul studiului Pathfinder, 6.621 de adulţi cu vârste de peste 50 de ani au primit testul de sânge Galleri. Pentru 6.529 de voluntari, testul a fost negativ, dar a semnalat un potenţial cancer la 92 dintre ei.
 
Testele ulterioare au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane, adică 1,4% din grupul de studiu. Testul a detectat două tipuri de cancer la o femeie care avea tumori la sân şi endometriale.
 
Pe lângă faptul că detectează prezenţa bolii, testul prezice unde se află cancerul, permiţându-le medicilor să accelereze activitatea de urmărire necesară pentru a localiza şi confirma un cancer. „Semnalul de origine a fost foarte util în direcţionarea tipului de investigaţie", a declarat Schrag. „Atunci când testul de sânge a fost pozitiv, de obicei a durat mai puţin de trei luni pentru a finaliza analizele de lucru".
 
Testul a identificat 19 tumori solide în ţesuturi precum sânul, ficatul, plămânul şi colonul, dar a depistat şi cancere ovariene şi pancreatice, care sunt detectate de obicei într-un stadiu tardiv şi au rate de supravieţuire scăzute.
 
Restul cazurilor au fost cancere de sânge. Din cele 36 de cancere detectate în total, 14 erau în stadiu incipient, iar 26 erau forme de boală care nu sunt depistate în mod obişnuit.
 
Analizele ulterioare au constatat că testul de sânge a fost negativ pentru 99,1% dintre cei care nu aveau cancer, ceea ce înseamnă că doar o mică parte dintre persoanele sănătoase au primit în mod greşit un rezultat pozitiv. Aproximativ 38% dintre cei care au avut un test pozitiv s-au dovedit a avea cancer.
 
Schrag a declarat că testul nu este încă pregătit pentru depistarea la nivelul întregii populaţii şi că oamenii trebuie să continue cu depistarea standard a cancerului în timp ce tehnologia este îmbunătăţită. „Dar acest lucru sugerează totuşi o imagine a ceea ce ar putea rezerva viitorul cu o abordare cu adevărat foarte diferită a depistării cancerului", a spus ea.
 
Fabrice André, director de cercetare la centrul de oncologie Gustave Roussy din Villejuif, Franţa, a declarat: „În următorii cinci ani, vom avea nevoie de mai mulţi medici, chirurgi şi asistente medicale, împreună cu mai multe infrastructuri de diagnosticare şi tratament, pentru a ne ocupa de numărul tot mai mare de persoane care vor fi identificate prin testele de depistare precoce a mai multor tipuri de cancer”.
 
Naser Turabi, director de dovezi şi implementare la Cancer Research UK, a declarat: „Nu este nevoie de un test de diagnosticare. Testele de sânge pentru depistarea mai multor tipuri de cancer obişnuiau să aparţină tărâmului science-fiction, dar acum sunt un domeniu de cercetare a cancerului care se arată promiţător pentru pacienţi. Cercetările de acest gen sunt esenţiale pentru a face progrese în lupta împotriva cancerelor în stadii avansate şi pentru a oferi mai multor pacienţi şansa unui rezultat bun. Rezultatele studiului Pathfinder ne oferă o mai bună înţelegere a frecvenţei cu care este descoperit cancerul prin acest test de sânge la persoanele care nu au fost diagnosticate anterior. Dar vom avea nevoie de date din studii mai mari pentru a evalua pe deplin acest test şi alte teste similare aflate în curs de dezvoltare, în special pentru a înţelege dacă oamenii supravieţuiesc efectiv mai mult timp după ce le este depistat cancerul”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici