Terapia prin muzică ar putea preveni crizele de epilepsie

Terapia prin muzică ar putea fi utilizată pentru a preveni crizele de epilepsie, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 123-a convenţie anuală organizată de Asociaţia psihologilor americani, organizată duminică, la Toronto, informează nme.com.

617 afișări
Imaginea articolului Terapia prin muzică ar putea preveni crizele de epilepsie

Terapia prin muzică ar putea preveni crizele de epilepsie (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

Potrivit noului studiu, realizat pe un eşantion de 21 de pacienţi, creierele persoanelor care suferă de epilepsie reacţionează diferit la muzică, iar oamenii de ştiinţă consideră că aceasta ar putea fi folosită pentru a preveni crizele epileptice.

Studiul a fost prezentat de Christine Charyton, cercetătoare la Universitatea de Stat din Ohio, şi are în vedere doar pacienţi cu epilepsie de lob temporal - care alcătuiesc aproximativ 80% din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie.

Potrivit savanţilor americani, muzica este procesată la nivelul cortexului auditiv din creier, care face parte la rândul său din lobul temporal.

Cercetătorii au înregistrat undele cerebrale ale pacienţilor atunci când aceştia au petrecut 10 minute în linişte, apoi cele emise în timp ce voluntarii ascultau "Sonata în D major de Mozart" sau "My Favorite Things" de John Coltrane. Urmau alte 10 minute de linişte, apoi alte două compoziţii muzicale şi, la final, un al treilea interval de 10 minute de linişte. Ordinea în privinţa compoziţiilor muzicale a fost aleatorie - unii dintre participanţi au ascultat mai întâi Mozart, alţii au ascultat mai întâi Coltrane, au descris savanţii americani metoda folosită, pentru site-ul EurekAlert.org.

Cercetătorii au descoperit niveluri semnificativ mai mari de activitate cerebrală la participanţii care au ascultat muzică. Potrivit lui Christine Charyton, activitatea undelor cerebrale s-a sincronizat mai mult cu aceea a undelor muzicale la persoanele cu epilepsie decât la persoanele fără epilepsie din grupul de control.

Experţii americani speră că descoperirea lor ar putea fi folosită pentru a oferi pacienţilor o terapie suplimentară, pe lângă tratamentele actuale contra epilepsiei, şi pentru a contribui la prevenirea crizelor epileptice. Pentru cei 3% din pacienţii epileptici diagnosticaţi cu fotosensibilitate, o asociere pozitivă cu undele muzicale ar reprezenta un beneficiu medical important.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici