Test pentru diagnosticarea tuberculozei în două ore, descoperit de cercetători

Un nou test pentru diagnosticarea tuberculozei în două ore, cu o eficienţă de aproape 100%, mult mai rapid şi mai eficient decât metodele actuale, a fost pus la punct de cercetătorii americani, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.

233 afișări
Imaginea articolului Test pentru diagnosticarea tuberculozei în două ore, descoperit de cercetători

Test pentru diagnosticarea tuberculozei în două ore, descoperit de cercetători (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Având un preţ cu mult mai mic faţă de cele ale testelor actuale, noul test molecular este capabil, totodată, să precizeze dacă bacilul care declanşează maladia este rezistent la tratament, au precizat autorii studiului.

Testul, efectuat pe 1.730 de pacienţi suspectaţi de o formă de tuberculoză multirezistentă (TB-MR) la tratamente, a identificat 98% din totalul cazurilor, ca şi acele cazuri în care bacilul era rezistent la rifampicină, un antibiotic utilizat pe scară largă pentru a combate infecţia.

La ora actuală, mai multe analize de laborator pot fi necesare pentru a pune diagnosticul de tuberculoză, potrivit unor tehnici medicale care nu au mai evoluat de peste un secol.

În plus, testele actuale pentru detectarea formelor de tuberculoză multirezistentă durează mult şi prezintă o sensibilitate scăzută.

Noul test, conceput pentru a putea fi efectuat de personalul medical fără pregătire avansată, a fost pus la punct de compania californiană Cepheid, cu sediul în oraşul american Sunnyvale.

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), ce face parte din National Institutes of Health (NIH) din SUA, a susţinut financiar dezvoltarea acestei tehnologii de diagnosticare a tuberculozei încă din anul 2002.

Tuberculoza a rămas unul dintre factorii majori de mortalitate pe plan mondial, cauzând aproape două milioane de victime în fiecare an. Potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), peste nouă milioane de cazuri noi au fost diagnosticate în 2007.

Cazurile de rezistenţă la tratamentele antituberculoză rămân rare, dar înregistrează o tendinţă crescătoare, reprezentând 4% din totalul cazurilor noi. Acest procent atinge, însă, 10% în anumite ţări din Europa de Est.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici