Topul celor mai spectaculoase specii noi descoperite în 2011. Vezi aici cum arată

Un păianjen care ţese o pânză extrem de solidă, un gândac săltăreţ, o ciupercă fosforescentă, o bacterie devoratoare de rugină şi un melc supranumit "tiranozaur" au fost incluşi în topul 10 al celor mai spectaculoase specii descoperite în 2011, au anunţat, luni, cercetătorii americani.

1716 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai spectaculoase specii noi descoperite în 2011. Vezi aici cum arată

Topul celor mai spectaculoase specii noi descoperite în 2011. Vezi aici cum arată (Imagine: species.asu.edu)

În fiecare an, Institutul internaţional de explorare a speciilor, un organism ataşat Universităţii de Stat din Arizona, publică o listă care include speciile de animale şi plante recent descoperite, reţinându-le pe cele mai spectaculoase.

Institutul este specializat în taxonomie (ştiinţa clasificării speciilor) şi militează pentru protejarea lor. Munca de cercetare în acest domeniu este departe de a se fi încheiat: "Estimăm că, din 1758, am catalogat mai puţin de 20% din totalul speciilor de plante, animale şi bacterii care trăiesc pe Terra", a declarat Quentin Wheeler, entomologul care conduce institutul citat.

Specia desemnată câştigătoare în clasamentul din 2011 este păianjenul Darwin (Caerostris darwini), care secretă un fir de mătase de două ori mai rezistent ca cel produs de păianjenii obişnuiţi, fiind capabil să ţeasă pânze de peste 25 de metri, pentru a traversa râurile din insula Madagascar, unde a fost descoperit.

O bacterie devoratoare de rugină, descoperită pe epava transatlanticului Titanic de către savanţii canadieni şi spanioli, a făcut la rândul ei senzaţie. "Oamenii de ştiinţă cred că acest organism poate fi utilizat pentru eliminarea reziduurilor de pe epave şi de pe platformele petroliere de pe fundurile oceanelor", au anunţat reprezentanţii institutului.

Melcul tiranozaur a ţinut să contrazică dictonul "animalele mici nu le mănâncă pe cele mari". Acest gasteropod a fost descoperit după ce a atacat nasul unei fetiţe din Peru. Este singura specie de melc înzestrată cu mandibulă şi dinţi, atât de puternici încât a primit numele redutabilului dinozaur.

Topul din 2011 cuprinde şi prima ciupercă cunoscută care creşte sub apă, o altă ciupercă, fosforescenta, o lăcustă care polenizează o orhidee pe cale de dispariţie, dar şi o şopârlă uriaşă (o specie de Varan).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici