TORNADĂ SOLARĂ uriaşă, de cinci ori mai mare decât Pământul, ÎNREGISTRATĂ VIDEO pentru prima dată

O tornadă uriaşă, de cinci ori mai mare decât Pământul, a avut loc pe suprafaţa Soarelui în 2011, doi astronomi de la Universitatea Aberystwyth reuşind să o înregistreze video.

1230 afișări
Imaginea articolului TORNADĂ SOLARĂ uriaşă, de cinci ori mai mare decât Pământul, ÎNREGISTRATĂ VIDEO pentru prima dată

Astronomii Xing Li şi Huw Morgan au reuşit să înregistreze fenomentul plasând un telescop la bordul satelitului Solar Discovery Observatory (SDO), scrie Daily Mail.

"Este probabil pentru prima dată când o tornadă de asemenea dimensiuni este filmată. Alte tornade mai mici au fost găsite de satelitul SOHO, însă nu au putut fi filmate. Această tornadă unică şi spectaculoasă va juca un rol important în declanşarea unor furtuni solare majore", a declarat Huw Morgan.

Fenomenul a pornit dintr-o proeminenţă solară densă, iar vârtejul s-a deplasat în atmosfera solară pe o distanţa de 200.000 de kilometri, timp de aproximativ trei ore. Gazul la temperaturi mari a atins viteze uriaşe, de chiar 300.000 km/h, iar temperatura în interiorul tornadei a ajuns şi până la 2 milioane de grade Celsius, mai scrie Daily Mail.

Imaginile au fost surprinse de satelitul SDO, lansat în februarie 2010, care orbitează Terra la o distanţă de 36.000 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici