Toxinele din intestin deteriorează celulele adipoase şi determină creşterea în greutate - studiu

  • Fragmentele de bacterii care circulă în organism din intestin dăunează celulelor adipoase şi determină creşterea în greutate, sugerează cercetarea.
  • Cercetarea face lumină asupra modului în care endotoxinele joacă un rol în creşterea riscului de obezitate şi de diabet de tip 2.
9444 afișări
Imaginea articolului Toxinele din intestin deteriorează celulele adipoase şi determină creşterea în greutate - studiu

Toxinele din intestin deteriorează celulele adipoase şi determină creşterea în greutate - studiu

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nottingham Trent au descoperit că aceste fragmente de microbi, cunoscute sub numele de endotoxine, sunt capabile să pătrundă în fluxul sanguin şi să afecteze direct modul în care funcţionează celulele adipoase.
 
Cercetătorii au declarat că descoperirile lor, publicate recent în revista BMC medicine, ajută la clarificarea modului în care endotoxinele pot determina obezitatea şi bolile asociate, cum ar fi diabetul de tip 2, potrivit The Guardian.
 
Ei au adăugat, de asemenea, că intervenţiile de pierdere în greutate, cum ar fi chirurgia bariatrică, "pot inversa daunele pe care intestinul nostru le poate provoca celulelor noastre de grăsime, ceea ce, în cele din urmă, va avea un impact major asupra sănătăţii noastre".
 
Endotoxinele sunt substanţe toxice prezente în interiorul pereţilor celulelor bacteriene şi eliberate atunci când acestea se rup sau se dezintegrează.
 
Într-un intestin sănătos, endotoxinele fac parte din ciclul de viaţă al microbilor care joacă un rol-cheie în sănătatea umană, în general.
 
La persoanele obeze, bariera intestinală este mai fragilă şi poate deveni permeabilă, permiţând endotoxinelor să pătrundă în sânge şi, în consecinţă, în alte părţi ale corpului.

Desfăşurarea studiului

Pentru studiu, cercetătorii au evaluat 156 de persoane, dintre care 63 au fost clasificate ca fiind obeze.
 
Scopul lor a fost de a înţelege modul în care endotoxinele au jucat un rol în creşterea riscului de obezitate şi de diabet de tip 2.
 
Echipa a colectat probe de sânge şi de grăsime de la participanţi, care au inclus, de asemenea, persoane cu obezitate care au fost supuse unei intervenţii chirurgicale bariatrice.
 
Ei au examinat două tipuri de celule adipoase: celulele adipoase albe, care stochează energie, şi celulele adipoase de tip maro, care utilizează energie şi sunt asociate cu activitatea metabolică.
 
Ei au descoperit că celulele albe de grăsime provenite de la persoanele cu obezitate aveau mai puţine şanse să se transforme în celule de grăsime de tip maro, în comparaţie cu celulele de grăsime de la persoanele slabe.
 
Cercetătorii au spus că acest lucru se datorează probabil nivelurilor mai ridicate de endotoxine găsite în sângele participanţilor cu obezitate.
 
Echipa a constatat, de asemenea, că operaţia bariatrică a redus cantitatea de endotoxine din sângele participanţilor, ceea ce a fost asociat cu o mai bună sănătate metabolică a celulelor adipoase.
 
Cercetătorul principal, profesorul Mark Christian, de la şcoala de ştiinţă şi tehnologie a Universităţii Nottingham Trent, a declarat: „Fragmentele de microbi intestinali care intră în fluxul sanguin reduc funcţia normală a celulelor adipoase şi activitatea metabolică a acestora, care este exacerbată odată cu creşterea în greutate, contribuind la creşterea riscului de diabet. Se pare că, pe măsură ce luăm în greutate, depozitele noastre de grăsime sunt mai puţin capabile să limiteze daunele pe care fragmentele microbilor intestinali le pot provoca celulelor adipoase”.
 
„Endotoxina din intestin reduce activitatea metabolică a celulelor adipoase şi capacitatea acestora de a deveni "celule adipoase de tip maro", care pot fi utile pentru a ajuta la pierderea în greutate.
 
„Studiul nostru evidenţiază importanţa intestinului şi a grăsimii ca organe critice interconectate care ne influenţează sănătatea metabolică”.
 
El a adăugat: „Ca atare, această lucrare sugerează că necesitatea de a limita deteriorarea celulelor adipoase induse de endotoxină este şi mai importantă atunci când aveţi exces de greutate, deoarece endotoxina contribuie la reducerea metabolismului celular sănătos”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici