Ultrasunetele, o măsură contraceptivă eficientă pentru bărbaţi

Ultrasunetele ar putea deveni o măsură contraceptivă eficientă pentru bărbaţi, potrivit unui studiu publicat de curând în Statele Unite, ai cărui autori au reuşit să distrugă cu ajutorul acestor vibraţii mecanice spermatozoizii şoarecilor de laborator, informează AFP.

885 afișări
Imaginea articolului Ultrasunetele, o măsură contraceptivă eficientă pentru bărbaţi

Ultrasunetele, o măsură contraceptivă eficientă pentru bărbaţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord consideră că experimentul realizat pe şoareci ar putea fi aplicat şi pe oameni, potrivit acestui studiu, publicat în revista Reproductive Biology and Endocrinology.

Oamenii de ştiinţă de la universitatea americană, coordonaţi de James Tsuruta, au aplicat asupra testiculelor şoarecilor testaţi fluxuri de ultrasunete de 3 megahertzi. O soluţie salină încălzită la temperatura de 37 grade Celsius asigura legătura dintre testiculele şoarecilor şi emiţătorul de ultrasunete, cu scopul de a asigura conductivitatea vibraţiilor emise.

După două şedinţe de câte 15 minute, realizate într-un interval de 48 de ore, cercetătorii au reuşit să reducă la zero numărul spermatozoizilor viabili ai şoarecilor participanţi la experiment.

La fiecare ejaculare, un bărbat eliberează în medie 39 de milioane de spermatozoizi. Dacă numărul este mai mic de 15 milioane, concentraţia spermatozoizilor din sperma umană este considerată ca fiind scăzută.

"Spre deosebire de oameni, şoarecii rămân fertili chiar şi cu o concentraţie foarte scăzută de spermatozoizi", a explicat medicul Tsuruta. "Însă tratamentul nostru non-invaziv cu ultrasunete a redus rezerverele de spermatozoizi la şoareci la un nivel foarte scăzut faţă de cel existent în mod obişnuit la bărbaţi", a adăugat acelaşi cercetător.

Autorii studiului afirmă că va fi nevoie de studii suplimentare pentru a determina perioada de timp cât durează efectul contraceptiv al acestei metode şi dacă realizarea unor şedinţe repetate cu ultrasunete afectează starea de sănătate generală a pacienţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici