Un aparat care a permis unor plămâni "să respire" în afara corpului, creat de medicii londonezi

Un dispozitiv revoluţionar, creat de medicii londonezi, este capabil să menţină în viaţă plămânii şi alte organe vitale, în afara corpului, până la 24 de ore după prelevarea acestora din organism şi ar putea dubla numărul transplanturilor reuşite.

742 afișări
Imaginea articolului Un aparat care a permis unor plămâni "să respire" în afara corpului, creat de medicii londonezi

Un aparat care a permis unor plămâni "să respire" în afara corpului, creat de medicii londonezi (Imagine: captură MEDICOMMCONSULTANTS / YouTube)

Medicii dintr-un spital londonez au utilizat o tehnologie medicală revoluţionară ce a permis unei perechi de plămâni "să respire" în afara organismului donatorului până la 24 de ore. Cercetătorii consideră că această tehnică ar putea duce la dublarea numărului de transplanturi de plămâni care sunt realizate cu succes în fiecare an, informează  dailymail.co.uk.

Dispozitivul a fost creat şi testat la spitalul londonez Royal Brompton and Harefield, care a dezvoltat anul trecut o altă tehnică revoluţionară, ce permite menţinerea în viaţă a inimilor recoltate din corpurile unor donatori de organe.

Până la inventarea noului sistem, organele prelevate de la donatori erau plasate în cutii frigorifice şi împachetate în gheaţă, pentru a preveni deteriorarea lor în timp ce sunt transportate la clinica în care urmează să aibă loc transplantul.

Acea metodă permite organelor să rămână funcţionale, în afara organismului, timp de maximum şase ore.

Noua metodă, denumită "Organ Care System" (OCS), permite menţinerea "în viaţă" a plămânilor donatorilor timp de o zi întreagă.

Dispozitivul OCS permite păstrarea plămânilor în aceleaşi condiţii ca şi cum aceştia s-ar afla într-un corp uman.

Plămânii sunt plasaţi într-o cutie portabilă, sigilată cu plastic, care conţine în interior o pompă ce asigură un flux constant de sânge către organe.

Un ventilator din cutie umflă şi dezumflă plămânii.

Experţii în domeniu spun că tehnologia "plămânului care respiră" poate ameliora starea în care se află organele recoltate.

Ea oferă, de asemenea, posibilitatea ca plămânii prelevaţi de la donatori să poată fi transportaţi pe distanţe mari, rămânând înstr-o stare suficient de bună pentru a fi transplantaţi după ce ajung la destinaţie, chiar dacă acea călătorie durează o zi întreagă.

În prezent, din cauza deteriorărilor suferite în timpul operaţiei de recoltare şi a transportului, doar 20% din totalul plămânilor recoltaţi de la donatori pot fi utilizaţi pentru a fi transplantaţi.

Andre Simon, şeful secţiei de transplant de la spitalul Royal Brompton and Harefield, a realizat deja cu succes 12 operaţii de transplant folosind metoda OCS.

"Organele interne nu au fost niciodată create pentru a fi congelate în gheaţă. În trecut, nu aveam alternativă. Însă noul dispozitiv poate să mărească de patru ori durata de timp în care un organ poate fi păstrat înainte de a fi trasnplantat şi are capacitatea de a dubla numărul de operaţii de transplant şi de a revoluţiona transplantul de plămâni", a declarat medicul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici