Un coeficient de inteligenţă scăzut creşte riscul de suicid

Un coeficient de inteligenţă scăzut creşte riscul de tentativă de sinucidere, potrivit unui studiu suedez realizat pe un eşantion de peste un milion de tineri, publicat în British Medical Journal.

102 afișări
Imaginea articolului Un coeficient de inteligenţă scăzut creşte riscul de suicid

Un coeficient de inteligenţă scăzut creşte riscul de suicid (Imagine: Mediafax Foto/Northfoto)

"Ceea ce am descoperit noi reprezintă prima legătură directă dintre performanţa intelectuală şi suicid", a declarat Finn Rasmussen, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm.

"Altfel spus, cu cât eşti mai inteligent, cu atât riscul de tentativă de suicid este mai mic", a adăugat expertul suedez.

Studiul, realizat în colaborare cu cercetători britanici şi australieni, a analizat coeficientul de inteligenţă a peste 1,1 milioane de tineri suedezi, calculat pe baza unor teste medicale şi psihologice susţinute înainte de începerea stagiului militar.

Aceste date au fost apoi comparate cu cele dintr-un registru medical suedez în care sunt consemnate internările cauzate de tentativele de suicid.

Potrivit acestor rezultate, un bărbat cu un coeficient de inteligenţă scăzut este de nouă ori mai expus riscului de a avea o tentativă de sinucidere, comparativ cu un bărbat din categoria persoanelor cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă.

Cercetătorul suedez a precizat că studiul a fost realizat doar pe bărbaţi, iar acest raport coeficient de inteligenţă/ tendinţă suicidară nu se aplică în cazul persoanelor suferind de psihoze, precum schizofrenia şi cazurilor grave de sindrom maniaco-depresiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici