Un dispozitiv cu ultrasunete detectează cancerul uterin înainte de apariţia simptomelor

Un dispozitiv cu ultrasunete, capabil să detecteze cancerul uterin cu câteva luni sau chiar cu câţiva ani înainte de apariţia primelor simptome, a fost construit de cercetătorii britanici de la University College din Londra, informează dailymail.co.uk.

87 afișări
Imaginea articolului Un dispozitiv cu ultrasunete detectează cancerul uterin înainte de apariţia simptomelor

Un dispozitiv cu ultrasunete detectează cancerul uterin înainte de apariţia simptomelor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Noul dispozitiv este capabil să detecteze primele tumori canceroase apărute în uterul unor paciente care se simt perfect sănătoase în momentul efectuării acestor teste.

Medicii britanici consideră că acest dispozitiv va putea fi folosit în viitorul apropiat în cadrul testelor de rutină la care sunt supuse pacientele expuse riscului de a se îmbolnăvi de această maladie.

În fiecare an, în Marea Britanie sunt diagnosticate peste 6.000 de cazuri noi de cancer uterin - majoritatea pacientelor fiind în vârstă de peste 60 de ani -, iar această maladie face peste 1.700 de victime în fiecare an.

Comparativ cu anii 1970, numărul cazurilor diagnosticate a crescut cu peste 50%, specialiştii în domeniu punând această creştere pe seama evoluţiei explozive a obezităţii şi a faptului că femeile au tot mai puţini copii.

Din cauza creşterii alarmante a numărului de paciente diagnosticate cu cancer uterin, medicii britanici le îndeamnă pe femei să se testeze cu regularitate împotriva acestei maladii, aşa cum o fac în cazul cancerului mamar şi a celui cervical.

Cercetătorii britanici de la University College din Londra au construit un dispozitiv care măsoară grosimea pereţilor uterului, generând o imagine computerizată a acestora, permiţându-le astfel medicilor să detecteze tumorile apărute chiar într-un stadiu incipient.

Studiul, realizat pe un eşantion de 96 de paciente, a avut o rată de eficienţă de peste 80%, detectând cancerul uterin înainte ca pacientele să prezinte primele simptome, cum este hemoragia.

Teoretic, dacă maladia este depistată într-un stadiu incipient, pacientele beneficiază de şanse de supravieţuire substanţial mai mari, deoarece medicii le pot administra anumite tratamente eficiente, care pot opri răspândirea tumorilor în organism.

Cancerul uterin apare în special la menopauză, afectându-le de regulă pe femeile cu vârste cuprinse în intervalul 60-69 de ani.

Femeile sunt mai expuse în faţa riscului de cancer uterin atunci când concentraţia de estrogen din sânge atinge un nivel ridicat.

Nivelul hormonului estrogen este mai scăzut în timpul sarcinii, iar din acest motiv, femeile care au mai puţini copii (sau deloc) sunt expuse la acţiunea acestei substanţe pentru o perioadă mai îndelungată.

Şi femeile supraponderale sau obeze prezintă o concentraţie mai mare de estrogen în organism, deoarece ţesuturile lor adipoase transformă alte tipuri de hormoni în estrogen.

Studiul a fost publicat în revista medicală Lancet Oncology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici