Un gel injectabil ar putea contribui la refacerea ţesuturilor cerebrale

Un gel injectabil ar putea ajuta la însănătoşirea mai rapidă a pacienţilor care au suferit leziuni la nivelul creierului în urma unui accident cerebral, prin stimularea creşterii ţesutului din celule suşă implantate în locul în care au apărut distrugerile, informează bbc.co.uk.

75 afișări
Imaginea articolului Un gel injectabil ar putea contribui la refacerea ţesuturilor cerebrale

Un gel injectabil ar putea contribui la refacerea ţesuturilor cerebrale

Experimentele efectuate pe şoareci sugerează faptul că acest gel, fabricat din substanţe naturale şi sintetice, stimulează creşterea celulelor suşă transplantate în creier.

Gelul a fost fabricat de o echipă de cercetători coordonată de Ning Zhang, de la Universitatea Clemson (Carolina de Sud), care a prezentat concluziile studiului în cadrul unei conferinţe despre cercetările militare din domeniul medical.

Ning Zhang consideră că acest gel va putea fi testat pe oameni în cel mult trei ani.

În urma leziunilor cerebrale, ţesuturile tind să se inflameze, iar aceste inflamaţii provoacă moartea unui număr şi mai mare de celule neuronale şi, implicit, distrugeri şi mai mari decât cele care au urmat accidentului cerebral iniţial.

Tratamentul standard încearcă să limiteze al doilea val de distrugeri celulare în regiunea cerebrală lezată, fie prin scăderea artificială a temperaturii craniene, fie prin scăderea presiunii din cutia craniană. În orice caz, impactul acestor tratamente este adeseori limitat.

Cercetătorii consideră că transplantul unor celule suşă în zona afectată, care se vor multiplica şi vor repara ţesutul afectat, reprezintă o abordare mult mai eficientă.

Avantajul noului gel este că, înainte de a fi injectat în formă lichidă, el poate fi încărcat cu diverse substanţe chimice care stimulează procesele biologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici