Un inel de 5 dolari poate reduce riscul de infectare cu HIV

Două studii au demonstrat efectul unui inel vaginal ca modalitate de a livra medicamente ce pot preveni transmiterea virusului HIV. Inelul are rolul de a elibera substanţe chimice numite dapivirine, care interferează cu modul în care se transmite HIV, scrie Descoperă.

403 afișări
Imaginea articolului Un inel de 5 dolari poate reduce riscul de infectare cu HIV

Un inel de 5 dolari poate reduce riscul de infectare cu HIV

Într-un studiu, femeile de peste 21 de ani care au folosit inelul vaginal au avut o incidenţă de 27% mai mică de HIV decât femeile care au folosit un inel placebo, fără nici un medicament. Al doilea studiu a prezentat un număr similar, cu 37% mai puţine infecţii la femeile de peste 21 de ani cărora li s-a dat inelul vaginal cu medicamente.

Cercetătorii au căutat timp de două decenii un potenţial mod de a preveni transmiterea HIV în rândul femeilor. Studiile au demonstrat că alte măsuri de prevenire HIV, cum sunt pastilele şi gelurile vaginale, nu au avut succes în reducerea ratelor HIV în ţări precum Africa de Sud, Uganda şi Tanzania.

Din cele 35 de milioane de persoane care trăiesc, în prezent, cu HIV, jumătate sunt femei, iar majoritatea trăiesc în ţările sub-sahariene din Africa.

Studiul, care a avut loc în Malawi, Africa de Sud, Uganda şi Zimbabwe, a fost finanţat de Institutul Naţional de Sănătate şi s-au înscris mai mult de 2.600 de femei. Jumătate dintre ele au primit un inel vaginal cu dapivirine, iar cealaltă jumătate a obţinut un inel placebo (fără medicament). Din august 2012 până în iunie 2015, femeile au venit în luna în care urmau să fie testate şi au primit un inel nou.

Medicii au testat, de asemenea, şi compoziţia sanguină a femeilor pentru a vedea cât de mult din ingredientul activ al inelului a ajuns, de fapt, în fluxul sanguin.

Concluziile lor au sugerat că femeile cu vârsta cuprinsă între 18-21 de ani se află în perioada perfectă pentru aderenţă, cât despre cele cu vârsta de peste 21 de ani, aderenţa cu medicamantele era destul de mare, de circa 70%.

Până la sfârşitul perioadei de doi ani de studiu, s-a ajuns la concluzia că rata de infectare a scăzut cu 27% în cazul femeilor care care au primit noul inel vaginal cu medicamente, potrivit Descoperă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici