Un microscop minuscul "ar putea accelera tratamentul cancerului de sân şi reduce listele de aşteptare”

  • Un microscop minuscul care poate fi manevrat prin spaţii mici în interiorul corpului în timpul unei intervenţii chirurgicale ar putea accelera tratamentul cancerului de sân şi ar putea contribui la reducerea listelor de aşteptare, potrivit oamenilor de ştiinţă care l-au creat.
  • Entomicroscopul este conceput pentru a oferi imagini ale ţesuturilor şi organelor.
759 afișări
Imaginea articolului Un microscop minuscul "ar putea accelera tratamentul cancerului de sân şi reduce listele de aşteptare”

Sursa foto: Twitter

Experţii de la Imperial College din Londra au dezvoltat un endomicroscop cu un diametru mai mic de 1 mm pentru a fi introdus în corp şi a permite vizualizarea ţesuturilor şi a organelor.
 
Dispozitivul este capabil să producă imagini din interiorul ţesutului cu o "viteză fără precedent", a declarat echipa.
 
Speranţa este că endomicroscopul, dezvoltat de Dr. Khushi Vyas şi colegii săi de la Imperial College London, va ajuta chirurgii să identifice celulele canceroase cu o dimensiune de o sutime de milimetru, cu o viteză mult mai mare decât metodele tradiţionale, potrivit Independent.
 
Acesta va contribui la reducerea nevoii de operaţii ulterioare pentru a îndepărta celulele canceroase care anterior au scăpat de detectare, a declarat echipa.
 
Instrumentul va ajuta, de asemenea, la operaţiile sânilor, în cadrul cărora chirurgul îndepărtează cancerul, lăsând cât mai mult sân normal posibil.
 
În prezent, până la 20% dintre pacientele tratate prin chirurgia de conservare a sânilor au nevoie de astfel de operaţii.
 
Cercetătorii au declarat că utilizarea dispozitivului îi va ajuta pe chirurgi să identifice foarte rapid şi precis ţesuturile suspecte din jurul tumorilor, endomicroscopul generând până la 120 de cadre pe secundă.
 
Dezvoltarea endomicroscopului este sprijinită de Consiliul de cercetare în domeniul ingineriei şi al ştiinţelor fizice (EPSRC), care face parte din UK Research and Innovation.
 
Dr. Kedar Pandya, directorul EPSRC pentru programe inter-conseiliere, a declarat: „Prin reducerea timpului necesar pentru identificarea celulelor canceroase şi îmbunătăţirea acurateţei imagisticii, endomicroscopul dezvoltat de Dr. Vyas şi echipa sa ar putea aduce beneficii pacienţilor şi NHS prin reducerea listelor de aşteptare”.
 
Dr. Khushi Vyas a adăugat: „Obiectivul nostru este de a trece la teste clinice, în vederea disponibilităţii sistemului pentru implementare în aproximativ cinci ani”.
 
Cercetătorii şi-au folosit sistemul pentru studii preliminare pe ţesuturi canceroase umane şi testează acum utilizarea acestuia de către chirurgi şi patologi pe eşantioane de laborator de ţesuturi canceroase.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici