Un nou test sangvin pentru detectarea timpurie a celulelor canceroase, în curând pe piaţă

Compania americană Johnson & Johnson a anunţat că a încheiat un acord cu General Hospital din Massachusetts (SUA) pentru a comercializa un test sangvin capabil să detecteze chiar şi cele mai mici celule canceroase, deschizând astfel calea către o eficientizare a tratamentelor.

258 afișări
Imaginea articolului Un nou test sangvin pentru detectarea timpurie a celulelor canceroase, în curând pe piaţă

Un nou test sangvin pentru detectarea timpurie a celulelor canceroase, în curând pe piaţă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Această nouă tehnologie are potenţialul de a oferi un test uşor de efectuat pentru a detecta şi număra celulele canceroase şi pentru a determina caracteristicile biologice ale acestora", a explicat Robert McCormack, directorul departamentului de inovaţii tehnologice şi strategie din cadrul companiei Veridex, o filială a grupului Johnson & Johnson specializată în efectuarea testelor in vitro.

"Există o nevoie urgentă şi tot mai mare de tehnologii de vârf şi neinvazive care să ne ajute să alegem un tratament şi să monitorizăm reacţia organismului pe parcursul maladiei", a declarat medicul Nicholas Dracopoli, directorul general al diviziei de cercetare în domeniul markerilor biologici în cadrul grupului Johnson & Johnson.

Noul test sangvin este capabil să detecteze chiar şi cele mai mici celule canceroase în sânge cu ajutorul unor markeri genetici şi al unor proteine. Testul va putea să înlocuiască în viitor tehnicile actuale de depistare a cancerului - mamografii, colonoscopii şi biopsii.

Cercetările precedente au relevat faptul că cei mai mulţi dintre pacienţii suferind de cancer prezintă în sistemul circulator celule maligne, un indicator al faptului că boala s-a răspândit deja în corp sau este pe cale să facă metastaze.

FDA, Agenţia americană în domeniul reglementării medicamentelor şi produselor alimentare, a autorizat deja comercializarea noului test, intitulat CTC (Circulating Tumor Cell), capabil să numere celulele canceroase în cazul bolnavilor suferind de cancer mamar, de prostată şi de colon, care s-au generalizat.

Prezenţa a cel puţin trei celule canceroase într-o probă recoltată de sânge echivalează cu un pronostic pesimist, indicând faptul că boala continuă să avanseze.

Noul test, conceput şi comercializat de Johnson & Johnson, este mai sensibil şi permite detectarea cancerului înainte ca acesta să fie descoperit cu ajutorul metodelor tradiţionale.

Testul constă într-un microcip ce conţine numeroşi anticorpi care se ataşează de membrana celulelor canceroase, făcându-le să devină luminoase, facilitând astfel detectarea şi captarea acestora pentru a fi analizate.

Rezultatele testelor efectuate cu ajutorul acestui microcip au fost publicate în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi în revista ştiinţifică britanică Nature.

În septembrie 2010, medicii de la Institutul Curie din Franţa au anunţat că au pus la punct "un laborator microscopic într-un cip" capabil să detecteze şi să analizeze celulele tumorale, în cadrul unor microbiopsii efectuate pe pacienţii suferind de diverse tipuri de leucemie. Studiul cercetătorilor francezi a fost publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici