Virgin Galactic a prezentat noua navetă care va trimite turişti în spaţiu

Compania Virgin Galactic, deţinută de miliardarul britanic Richard Branson, a prezentat, luni, în deşertul californian Mojave, naveta spaţială "SpaceShipTwo", cu ajutorul căreia speră să transporte, începând din 2011, primii turişti în spaţiu.

55 afișări
Imaginea articolului Virgin Galactic a prezentat noua navetă care va trimite turişti în spaţiu

Virgin Galactic a prezentat noua navetă care va trimite turişti în spaţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În hangarul bazei aeriene spaţiale din Mojave, la 130 de kilometri nord-est de Los Angeles, Richard Branson a prezentat naveta spaţială "SpaceShipTwo" şi nava-mamă "WhiteKnight", declarând că cele două vehicule spaţiale reprezintă "viitorul transportului uman".

Guvernatorii statelor California şi New-Mexico, Arnold Schwarzenegger, respectiv Bill Richardson, au spart o sticlă de şampanie de "nasul" navetei "SpaceShipTwo", redenumită "Virgin Space Ship (VSS) Enterprise", în faţa mai multor sute de jurnalişti şi a unui număr de 40 de viitori pasageri care au plătit câte 200.000 de dolari pentru o viitoare călătorie în spaţiu, care va avea loc cel mai devreme în 2011.

"Vrem ca acest program să marcheze începutul erei comerciale a călătoriilor spaţiale", a declarat Richard Branson, prezent şi el la acest eveniment organizat în deşertul Mojave, dominat de peisaje "lunare" şi înzăpezite, unde temperaturile au scăzut, luni, până la -4 grade Celsius.

El a declarat că nimeni nu va zbura cu acest vehicul spaţial înainte ca Virgin Galactic să nu efectueze numeroase zboruri de probă.

Miliardarul britanic a mărturisit că a avut această idee în urmă cu foarte mulţi ani, când a privit la televizor primii paşi făcuţi de om pe Lună.

"Cred că NASA nu va mai fi aceeaşi după intrarea noastră în această industrie", a declarat Branson, în faţa navetei ataşate de vehiculul purtător "WhiteKnight".

Acesta din urmă, construit sub forma a două avioane cu reacţie unite printr-o aripă comună, este decorat cu o emblemă care reprezintă o tânără femeie care plonjează în spaţiu, despre care presa a spus că o reprezintă pe Eve, mama lui Richard Branson. Acest vehicul a trecut, în ultimul an, numeroase teste.

Pamela Hurley-Moser, directoarea unei agenţii de turism din oraşul american Portland, care face parte dintre puţinele agenţii care pot să vândă bilete pentru călătoriile spaţiale, a declarat pentru AFP că "mai mulţi clienţi au plătit între 20.000 şi 200.000 de dolari" pentru a-şi rezerva un loc în această navetă.

"Cu cât veţi plăti mai repede în avans, cu atât veţi călători mai devreme", a declarat ea, mărturisind că 300 de clienţi sunt deja consideraţi "candidaţi" pentru primul zbor spaţial al noii navete.

Deşi este ridicat, preţul este incomparabil mai mic faţă de cele 30 de milioane de dolari ceruţi pentru a călători la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Richard Branson, pasionat de aviaţie şi adeptul sporturilor extreme, va fi primul care va face zborul inaugural, împreună cu familia sa, însoţit de cel care a conceput naveta, inginerul american Burt Rutan.

Naveta a fost concepută pentru a reveni încet pe Terra, "ca un fluturaş de badminton uriaş", pentru a evita supraîncălzirea, acesta fiind unul dintre cele mai mari pericole la reintrarea în atmosferă.

În spaţiu, turiştii spaţiali vor putea să se ridice de pe locurile lor şi să privească Terra prin câteva hublouri şi vor experimenta starea de imponderabilitate.

Statul american New Mexico construieşte, în localitatea Upham, un aeroport spaţial, echipat cu o pistă lungă de peste 3 kilometri, unde va ateriza naveta VSS Enterprise. Toate instalaţiile şi echipamentele necesare vor fi finalizate spre sfârşitul anului 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici