Vrei să studiezi manuscrisele de la Marea Moartă? Poţi să le vezi online - VIDEO

Manuscrisele de la Marea Moartă, care conţin cel mai vechi document biblic, sunt disponibile online în varianta originală şi pot fi traduse în limba engleză.

4097 afișări
Imaginea articolului Vrei să studiezi manuscrisele de la Marea Moartă? Poţi să le vezi online - VIDEO

Vrei să studiezi manuscrisele de la Marea Moartă? Poţi să le vezi online

Manuscrisele pot fi consultate cu ajutorul unei opţiuni Google disponibilă pe site-ul Muzeului Israelului din Ierusalim, scrie dailymail.co.uk.

"A fost nevoie de 24 de secole, de munca arheologilor şi a istoricilor şi de internet pentru a pune Manuscrisele de la Marea Moartă la dispoziţia oricui în lume", scrie într-o postare pe blogul Google.

Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu grupul de internet Google, iar costurile sunt estimate la 3,5 milioane de dolari (2,5 milioane de euro).

Fotografiile manuscriselor apar la o rezoluţie de 1.200 de megapixeli, care a fost realizată cu ajutorul unei tehnici ce a "scanat" documentele până la 50 de minute. Imaginile sunt atât de clare încât se poate observa cât de subţire şi fragilă este pielea de animal pe care au fost scrise manuscrisele.

"Manuscrisele ne dau posibilitatea de a înţelege începutul istoriei biblice. Pentru noi nu există un artefact mai important", a declarat directorul muzeului Israelului, James Snyder.

Cinci din cele opt manuscrise ce se află la Muzeul Israelului au fost digitalizate iar documentele pot fi traduse în limba engleză.

Cele aproximativ 900 de manuscrise, papirusuri şi pergamente, găsite între anii 1947 şi 1956 într-o peşteră din regiunea Qumrân, la ţărmul Mării Moarte, sunt considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. Ele conţin texte religioase în ebraică, aramaică şi greacă, precum şi cel mai vechi "testament" cunoscut.

Cele mai vechi documente datează din secolul al 3-lea î.e.n., iar cel mai nou a fost redactat în anul 70 e.n., pe când legiunile romane distrugeau cel de-Al Doilea Templu evreiesc.

Manuscrisele nu sunt expuse public în Muzeul Israelului, fiind păstrate în condiţii de penumbră, într-o cameră în care nivelul de umiditate şi temperatura sunt identice celor din peşterile din Qumrân.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici