"Am pierdut controlul epidemiei de acum două săptămâni" Sindicatele acuză situaţia catastrofală din sistemul sanitar românesc

  • Salariaţii din sănătate, derutaţi de declaraţiile autorităţilor
  • Sindicalist: Dacă am fi fost informaţi din timp, ne-am fi luat măsuri individuale de protecţie
  • Sindicatele cer modificarea protocolului de protecţie a personalului sanitar
7576 afișări
Imaginea articolului "Am pierdut controlul epidemiei de acum două săptămâni" Sindicatele acuză situaţia catastrofală din sistemul sanitar românesc

Am pierdut controlul epidemiei de acum două săptămâni

Autorităţile din România au declarat transmiterea comunitară târziu. Izolarea şi trasabilitatea cazurilor a fost deficitară, susţine reprezentatntul unui dintre cele mai mari sindicate din sanatate. 

Viorel Rotilă - Preşedinte Solidaritatea Sanitară: "Noi am pierdut controlul epidemiei, din punctul nostru de vedere, cu circa trei săptămâni în urmă. În mod sigur cu două săptămâni în urmă. Problema este că salariaţii s-au încrezut în declaraţiile oficiale pe care le vedeau la televizor şi au crezut tot timpul că vor şti când vine Covidul, deoarece atunci le vine şi echipamentul individual de protecţie. Aceasta este senzaţia pe care au lăsat-o cei responsabili de gestionarea acestei crize."

Repezentant a peste 22.000 de cadre sanitare, Viorel Rotilă consideră că nu au fost luate nici măcar măsurile standard de protecţie a personalului sanitar.

"Dacă am fi fost informaţi din timp că nu există nici măcar aceste echipamente standard de protecţie, atunci salariaţii ar fi crescut gradul individual de protecţie."

Sindicalistul spune că, în acest moment, toate cadrele medicale ar trebui să beneficieze măcar de un minim echipament de protecţie şi a propus modificarea procolului emis de Ministerul Sănătăţii care este în vigoare şi care se bazează pe recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care trebuie adaptate realităţii din fiecare ţară.

"Noi am propus încă din data de 22 martie îndrepatarea erorilor prin două categorii de modificări. Prima categorie, îndreptarea erorilor din acest document, cea de-a doua categorie, o schimbare radicală de atitudine, respectiv instituirea a ceea ce se numesc precauţii universale. Efectul considerării fiecărui cetăţean ca potenţial infectat."

Repezentantul cadrelor sanitare spune că fiecare salariat ar trebui să aibă cel puţin o mască şi mănuşi, or acest lucru nu se întâmplă încă. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici