Ce se sărbătoreşte în Sfântu Gheorghe? Steaguri de Ziua Maghiarilor, arborate pe verticală, asemănătoare cu cele ale Italiei. UPDATE: Primăria a venit cu explicaţii

O parte din steagurile arborate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au fost arborate, la Sfântu Gheorghe, pe verticală, ceea ce face să semene izbitor cele ale Italiei. În plus, Prefectura Covasna a somat Primăria Sfântu Gheorghe să arboreze şi Drapelul Naţional al României.

9086 afișări
Imaginea articolului Ce se sărbătoreşte în Sfântu Gheorghe? Steaguri de Ziua Maghiarilor, arborate pe verticală, asemănătoare cu cele ale Italiei. UPDATE: Primăria a venit cu explicaţii

Italia sau Ungaria? Steaguri de Ziua Maghiarilor, arborate pe verticală, asemănătoare cu cele ale Italiei (Sursa: Radu Techirdalian)

Steagurile italienilor şi ale maghiarilor au aceleaşi culori, roşu, alb şi verde, diferenţa fiind că în cazul steagului Italiei culorile sunt amplasate pe verticală – verde, alb şi roşu –, iar în cazul maghiarilor sunt amplasate pe orizontală – roşu, alb şi verde.

Faptul că unele steaguri ale maghiarilor de pretutindeni au fost arborate, la Sfântu Gheorghe, pe verticală, face ca acestea să semene izbitor cu cele ale Italiei.

Pe reţelele de socializare, mai multe persoane au sesizat că drapelul arborat este cel al Italiei.

Sursa: Facebook

Primăria Sf. Gheorghe: Nu vor fi îndepărtate simbolurile naţionale puse cu ocazia zilei de 15 martie

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe nu va îndepărta simbolurile naţionale ungureşti amplasate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni şi consideră că ordinea culorilor de pe ele este potrivită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a transmis, marţi, într-un comunicat de presă, că drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la vizita invitatului special şi vorbitorului de onoare dr. Lázár János, ministru, Şef al Cabinetului prim-ministrului Ungariei.

”Drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei dânsului pe ziua de 15 martie”, potrivit Primăriei Sfântu Gheorghe.

Anterior, Prefectura Covasna ceruse Primăriei Sfântu Gheorghe să amplaseze steaguri ale României, lângă cele ale Ungariei, însă Primăria subliniază că acestea nu sunt steaguri, ci panglici.

”În momentul de faţă, pregătindu-se de comemorarea festivă în cinstea aniversării a 170 de ani de la Revoluţia şi Lupta de Independenţă din 1848–1849, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a decorat centrul oraşului cu panglici de culori naţionale ungureşti, piaţa Libertăţii cu drapel naţional unguresc, şi câteva străzi cu cocarde. Niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul naţional unguresc nefiind acelaşi lucru cu drapelul Ungariei”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Primăria Sfântu Gheorghe susţine că a amplasat panglicile conform unei hotărâri a Guvernului, care precizează că minorităţile etnice pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii.

Primarul Antal Árpád-András a declarat, în legătură cu somaţia Prefecturii, că ziua de 15 martie se sărbătoreşte de 170 de ani în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc.

”Din 1989 încoace arborăm simbolurile naţionale în fiecare an. Se pare că în acest an, în anul Centenarului, unii ne-ar contesta şi acest drept”, a spus primarul Antal Árpád-András.

Totodată, Primăria Sfântu Gheorghe citează în comunicatul trimis presei o declaraţie a dr. Szekeres Attila, heraldic al oraşului Sfântu Gheorghe, preşedintele Asociaţiei de Heraldică şi Vexilologie din Transilvania, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, în care se arată că ordinea culorilor de pe simbolurile maghiare este potrivită: ”Aceasta nu este un steag! Nici drapel! Aceasta este o panglică de culori naţionale ungureşti. Ordinea e potrivită, deoarece dacă pe stâlp le întoarcem în sus, prezintă compoziţia steagului naţional maghiar: roşu-alb-verde. Repet, aceasta nu este nici steag, nici drapel”.

Viceprimarul din Sântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu este vorba despre steaguri propriu-zise, ci de benzi tricolore ale comunităţii maghiare, care au fost amplasate înainte de ziua de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

De asemenea, el consideră că modul în care au fost arborate nu este o greşeală a Primăriei.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, nu a putut fi găsit până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Primăriei transmiţând că vor trimite un comunicat de presă pe acest subiect.

De asemenea, Prefectura Covasna a cerut Primăriei Sfântu Gheorghe să amplaseze steaguri ale României, lângă cele ale Ungariei.

”Ca urmare a arborării, în data de 13 martie, a mai multor drapele ale Ungariei în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe, Instituţia Prefectului-Judeţul Covasna a transmis o somaţie Primarului municipiului Sfântu Gheorghe, prin care s-a solicitat respectarea prevederilor Legii privind arborarea drapelului României (...) <Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional> (...) Astfel, autoritatea publică locală în cauză a fost somată să intre în legalitate până mâine, 14 martie 2018, respectiv să arboreze în condiţiile legii şi Drapelul Naţional al României, în caz contrar urmând a se aplica sancţiunea contravenţională prevăzută de lege”, aratî Prefectura Covasna într-un comunicat de presă.

În 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, la Sfântu Gheorghe vor avea loc depuneri de coroane, concerte şi alocuţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici