Video Consecinţele crizei guvernamentale din România: Premierul Japoniei şi-a ANULAT vizita de la Palatul Victoria. Klaus Iohannis l-a primit pe Shinzo Abe la Cotroceni/ Premierul Japoniei: Consolidarea infrastructurii, cea mai importantă | FOTO, VIDEO

Premierul Japoniei Shinzo Abe nu a mai mers, marţi, în vizită la Palatul Victoria, în locul său participând, la o întâlnire cu vicepremierul Paul Stănescu, Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei. Decizia vine după demisia premierului Mihai Tudose. Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe premierul Shinzo Abe.

10980 afișări

Premierul Japoniei: România, un partener crucial; Consolidarea infrastructurii, cea mai importantă

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat, marţi, că România este un partener crucial pentru Japonia, afirmând că cele două state vor avea o strânsă cooperare, pentru a menţine şi consolida ordinea legii la nivel internaţional.

„Astăzi, împreună cu domnul Preşedinte Iohannis, am convenit că vom avea o strânsă cooperare, pentru a menţine şi consolida ordinea legii la nivel internaţional”,a declarat prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, la Palatul Cotroceni.

Shinzo Abe a afirmat că România şi Japonia au convingerea comună că nu pot accepta înarmarea nucleară a Coreii de Nord.

”(...) considerăm că este necesar să se intensifice la maxim presiunea asupra acestei ţări”, a spus premierul Japoniei.

Axa centrală pentru consolidarea relaţiilor dintre România şi Japonia este constituită de domeniul economic, a precizat Shinzo Abe .

”De aceea, în această vizită în România sunt însoţit de liderii celor mai importante companii şi întreprinderi japoneze. Pentru economia României, subiectul cel mai important este, fără îndoială, consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid dintre Bucureşti şi Aeroportul Internaţional «Henri Coandă», prin construirea Magistralei 6”, a spus premierul.

Klaus Iohannis: Am decis să ridicăm relaţia România-Japonia la nivel de Parteneriat Strategic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a decis împreună cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, să facă demersurile necesare pentru a ridica relaţia dintre România şi Japonia la nivel de Parteneriat Strategic”.

”Astăzi, am fost de acord că împărtăşim aceleaşi valori şi obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum şi interese economice comune. În acest context, am decis împreună cu domnul Prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de Parteneriat Strategic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în declaraţia comună pe care a susţinuţ-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Klaus Iohannis a afirmat că a discutat cu premierul Japoniei şi despre dimensiunea economică a parteneriatului dintre cele două state, despre care a spus că are ”perspective foarte bune”.

”Am încurajat realizarea mai multor investiţii japoneze în România şi creşterea schimburilor comerciale şi, de aceea, mă bucur că domnul Prim-ministru a venit însoţit de o delegaţie consistentă de oameni de afaceri”, a spus preşedintele.

Preşedintele a afirmat că vizita premierul Japoniei este ”un moment istoric”.

”Este un moment istoric: este prima vizită oficială pe care o întreprinde un Prim-ministru al Japoniei în istoria relaţiilor româno-nipone şi prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018, atât de important pentru noi – Anul Centenar al României Moderne”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în declaraţia comună susţinută, la Palatul Cotroceni, alături de premierul Japoniei Shinzo Abe.

Discuţiile de Palatul Cotrocenu au vizat şi colaborarea tot mai extinsă dintre Uniunea Europeană şi Japonia, dar şi evoluţiile de actualitate din cadrul Uniunii, cu accent asupra procesului de relansare a proiectului european, dar şi despre Brexit.

De asemenea, am avut un schimb de opinii consistent despre cooperarea noastră în domeniul securităţii şi am analizat situaţia de securitate din regiunile noastre, cu accent asupra evoluţiilor din regiunea Mării Negre şi din dosarul nord-coreean”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Japoniei, Shinzo Abe, aceasta fiind o deplasare istorică, în condiţiile în care niciun şef al Executivului din Japonia nu a făcut o vizită oficială în ultimii 100 de ani în ţara noastră.

Prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia. Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care Preşedintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea Prim-ministrului Shinzo Abe. Agenda convorbirilor include stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Pe agenda întâlnirii dintre Klaus Iohannis şi oficialul din Japonia vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi Uniune, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Shinzo Abe are al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru în Japonia, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Prima oară a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007, potrivit zf.ro.

Delegaţie japoneză, primită la Palatul Victoria de vicepremierul Paul Stănescu

Vicepremierul Paul Stănescu a primit, marţi, la Palatul Victoria, o delegaţie condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, cu însărcinări speciale în domeniul economic, după ce premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi-a anulat vizita la Guvernul României.

”Apreciem prezenţa dumneavoastră în România. Sunteţi deja prima delegaţie japoneză condusă la nivel de prim-ministru care vizitează România, acest gest confirmând dorinţa reciprocă de întărire a relaţiilor tradiţionale de prietenie între ţările noastre. Această vizită are o semnificaţie cu atât mai mare cu cât are loc în anul în care România marchează 100 de ani de la unirea tuturor teritoriilor locuite de români într-un singur stat naţional unitar. Festivităţile care vor avea loc de-a lungul întregului an au fost puse sub titulatura <Sărbătorim împreună> şi ne bucurăm să începem acest an aniversar alături de prietenii noştri japonezi”, a spus vicepremierul Paul Stănescu.

Potrivit acestuia, aprofundarea relaţiilor cu Japonia reprezintă o prioritate a componentei de politică externă a României.

”Dezvoltarea cooperării cu Japonia a reprezentat după 1990 şi va rămâne un obiectiv important constant a politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti”, a adăugat Stănescu.

De asemenea, el a vorbit şi despre cele două investiţii din România care vor fi realizate cu aport japonez, magistrala de metrou M6 şi podul suspendat peste Dunăre de la Brăila.

La rândul său, Kotaro Nogami a spus că firmele japoneze vor să facă afaceri în România.

”Pe fondul creşterii aşteptăprilor din acordului de parteneriat economic dintre Japonia şi UE, companiile japoneze au interese ridicate faţă de România, fiindcă are o industrie auto puternică a înregistrat cea mai remarcabilă creştere economică din ultimii ani dintre ţările europene”, a menţionat Kotaro Nogami.

Din delegaţia română au mai făcut parte miniştrii Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, Economiei, Gheorghe Şimon, cel pentru IMM-uri, Ilan laufer, precum şi preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Japonia, Georgian Pop.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, se află marţi la Bucureşti, aceasta fiind o deplasare istorică, în condiţiile în care niciun şef al Executivului din Japonia nu a făcut o vizită oficială în ultimii 100 de ani în ţara noastră.

Premierul nipon urma să aibă întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Mihai Tudose. Decizia de luni seara, din Comitetul Executiv al PSD, de retragere a susţinerii politice acordată Cabinetului Tudose, a făcut ca oficialul nipon să anuleze întâlnirea de la Guvern.

Potrivit noului program oficial, în locul discuţiilor dintre cei doi omologi, pentru ora 13.15 a fost anunţată primirea, de către Paul Stănescu, viceprim-ministru, a delegaţiei oficiale şi economice din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, cu însărcinări speciale în domeniul economic.

La ora 14.15 va avea loc un dejun de lucru oferit de viceprim-ministrul Paul Stănescu, în onoarea delegaţiei oficiale şi economice din Japonia, condusă de Kotaro Nogami.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici