Declaraţia privind impozitul pe venit: ghid pentru siguranţa datelor tale on-line

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi obligativitatea de a depune aceste declaraţii doar online continuă să ridice întrebări contribuabililor. Una dintre preocupările de bază a utilizatorilor este cât de sigură este expedierea on-line a datelor lor personale.

Articol cu conținut publicitar

1449 afișări
Imaginea articolului Declaraţia privind impozitul pe venit: ghid pentru siguranţa datelor tale on-line

(P) Declaraţia privind impozitul pe venit: ghid pentru siguranţa datelor tale on-line

Deşi termenul de depunere al declaraţiei unice pe anul 2019 a fost 15 martie, fiecare persoană care începe o activitate fiscală anul acesta trebuie să depună declaraţia în termen de 30 de zile de la data începerii unei noi activităţi. Persoanele fizice care lucrează pe drepturi de autori sau proprietarii care închiriază un spaţiu (locuinţă) sunt două dintre categoriile de persoane obligate la depunerea declaraţiei unice pe 2019. De asemenea, trebuie declarate şi veniturile obţinute din arendarea unui teren, a unui bun agricol, din asocierile fără personalitate juridică dintre persoane fizice, veniturile din silvicultură şi piscicultură etc. (Mai multe despre cine trebuie să depună aceste declaraţii găsiţi aici.)

Procedura de depunere a declaraţiilor on-line este la momentul actual uşurată o serie de tutoriale, care ajută utilizatorul pas cu pas în completarea lor. Persoanele mai puţin tehnice se declară mulţumite dacă reuşesc să completeze aceste declaraţii fără probleme, însă cei cu abilităţi tehnice sunt conştienţi că riscurile majore nu vin de la fisc. Pe aceştia îi îngrijorează posibilitatea comunicării electronice a informaţiilor personale aflate în tranzit, precum CNP-ul şi datele din buletin sau sumele pe care le încasează. Pentru cei care vor o siguranţă sporită, iată câteva informaţii şi sugestii pentru a se asigura că informaţiile aflate în tranzit on-line sunt bine securizate.

1. Ce inseamna spaţiu privat virtual (SPV)?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înfiinţat serviciul “Spaţiul privat virtual”, aflat pe serverele MFP/ANAF, prin intermediul căruia asigură servicii informatice securizate prin https pentru depunerea declaraţiilor de venit. Procedurile sunt şi ele reglementate prin ordonanţe de guvern şi prin OMFP (ordonanţe de ministru al finanţelor publice). Un tutorial despre completarea pas cu pas a declaraţiei găsiţi aici. Sistemul implementat de ANAF permite utilizatorului nu doar să declare, dar şi să obţină informatii privind: contributiile sale sociale conform datelor declarate de angajatori in declaratia D112 şi obligatiile sale de plată. 

2. Cum recunoşti un site securizat prin https?

Când un browser se conectează la un site securizat, adresa paginii începe cu https:// iar în stânga adresei se va afişa simbolul unui lacăt închis. Browserul tău trebuie să verifice dacă certificatul prezentat de site este valid şi că nivelul de criptare este suficient de puternic pentru a-ţi proteja confidenţialitatea. HTTPS te asigură şi că navigarea pe internet este securizată, de asemenea, îţi oferă şi protejarea intimităţii împotriva atacurilor cibernetice. HTTPS opreste atacatorii, care nu au posibilitatea de a manipula datele cu caracter personal. Cu toate acestea, https este o măsură minimă de securitate şi există posibilităţi chiar mai bune pentru protecţia datelor personale.

3. Foloseşte o semnătură electronică

Documentele semnate electronic sunt acceptate legal la fel ca şi documentele pe hartie semnate si stampilate. Mai mult, un document semnat electronic e mai dificil de falsificat decat unul cu o semnătură de mână. Semnătura electronică utilizeaza 2 elemente de securitate: token-ul si codul PIN al acestuia şi nu poate fi falsificata.

Mai multe detalii despre efectele juridice ale semnaturii electronice gasesti în legea semnaturii electronice

4. Foloseşte o reţea VPN

O Reţea virtuală privată (VPN) este o reţea cazată pe un server prin intermediul căruia utilizatorul se conectează. Astfel, activităţile sale de pe internet sunt redirecţionate. Serverul poate ascunde complet adevărata identitate online a utilizatorului. Dacă eşti conectat la un VPN, tot traficul tău de internet trece prin această reţea virtuală, ceea ce înseamnă că site-urile sau celelalte reţele cu care comunici nu vor mai putea vedea adresa IP a dispozitivului tău, ci pe cea a reţelei virtuale private pe care o utilizezi. Apelează la serviciile unui furnizor de VPN profesional. Acest nivel de criptare implică nişte costuri suplimentare, dar pe de altă parte îţi va proteja identitatea şi în restul timpului, indiferent de activitatea ta on-line. Altfel zis, un VPN crează un “tunel securizat” între calculatorul tău şi un site web sau alt echipament din reţea

5. Foloseşte o aplicaţie de criptare a datelor

La momentul actual, există două tehnologii de criptare a datelor, una protejand datele în repaus (materialele stocate din computer), cealaltă – datele aflate în tranzit (orice e-mail sau conectare la internet înseamnă date aflate în tranzit). Dacă VPN-ul protejează datele aflate în tranzit, pentru a-ţi proteja datele stocate în computer există o serie de aplicaţii pe piaţă. Pe Apple, ai la dispoziţie funcţia FileVault, iar pe Windows ai BitLocker, care este inclus deja în Windows 10 Pro şi Enterprise.

Nu uita, viaţa privată a devenit în ultima vreme o ţintă pentru o serie de atacatori şi companii interesate de profilelele utilizatorilor săi, în scopuri publicitare. O formă de criptare suplimentară te va feri de intruziuni nedorite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici