DNA: Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, cercetat în trei dosare noi de trafic de influenţă

Procurorii din cadrul DNA Constanţa au dispus urmărirea penală pentru trafic de influenţă, în trei dosare distincte, faţă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în prezent aflat în detenţie.

508 afișări
Imaginea articolului DNA: Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, cercetat în trei dosare noi de trafic de influenţă

DNA: Nicuşor Constantinescu, cercetat în trei dosare noi de trafic de influenţă (Imagine: Alexandru Raita / Mediafax Arhiva Foto)

Potrivit DNA, Nicuşor Daniel Constantinescu, este cercetat pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, din care două în formă continuată, toate săvârşite în perioada în care era preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

„În perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicuşor-Daniel, în calităţile de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul că a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa, suma totală de 40.780.316 lei. Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de suspect (...) fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege - în absenţa documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor, fără ca lucrările să fie recepţionate de către Consiliul Judeţean Constanţa (întrucât acestea nu îndeplineau cerinţele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporţie de 100%”, arată procurorii DNA.

Totodată, procurorii mai arată că în cursul anului 2013, Nicuşor-Daniel Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea şi punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele si lucrările de drumuri şi poduri pentru anul 2013 finanţate din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa).

„În concret, prin hotărârea respectivă, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanţa, cu titlu de subvenţii, importante sume de bani, deşi potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subvenţii doar în cazul în care înregistrau pierderi şi doar pentru acoperirea deficitelor respective. Acest lucru nu era valabil şi pentru R.A.J.D.P. Constanţa care, în exerciţiul financiar anterior, înregistrase profit”, au mai reţinut procurorii DNA.

De asemenea, procurii DNA arată că ăn perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, Nicuşor-Daniel Constantinescu , în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, „şi-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuţiile de serviciu privind gestionarea bugetului şi exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite, în sensul că a plătit, în mod nelegal, către o firmă de publicitate <<agreată>> suma de 401.700 lei. Aceşti bani au fost achitaţi societăţii respective în condiţiile în care serviciile de publicitate au fost achiziţionate cu încălcarea normelor în materia achiziţiilor publice şi finanţelor publice”.

Potrivit DNA, fostului preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor-Daniel Constantinescu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici