Video A doua rectificare bugetară, aprobată | Mesajul premierului Tudose pentru cei care doreau "sfârşitul tragic în chinuri" al Guvernului: Suntem pe locul trei în lume/ Ionuţ Mişa: Şi această rectificare e pe plus

Membrii Guvernului au aprobat rectificarea bugetară prezentată, la începutul şedinţei de miercuri, de către ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, care a anunţat că a doua rectificare bugetară pe anul în curs este tot una pozitivă. Rectificarea bugetară a fost principalul subiect de pe ordinea de zi din şedinţa de Guvern de miercuri.

8824 afișări

„O veste foarte bună pe care o ştiţi sau proastă pentru cei care ne doreau sfârşitul tragic în chinuri, avem 8,8 creştere economică pe trimestrul doi, ceea ce ne face optimişti chiar spre 6 creştere totală pe 2017. Nu numai că n-am murit, cum ziceau unii, suntem pe locul trei în lume.

Exerciţiul bugetar de anul acesta se va închide sub 3% aşa cum va reieşi şi din prezentarea ministrului Mişa de astăzi, şi nici pe anul viitor nu stăm foarte rău, dimpotrivă, cifrele arată foarte bine", a declarat primul ministrul înaintea şedinţei de Guvern. 

"România este prima ţară din Europa ca şi creştere economică. Este a doua rectificare, de asemenea pozitivă. A avut la baza consultări cu toate ministerele", a afirmat şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Potrivit ministrului Finanţelor, sunt alocate fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale din educaţie şi sănătate prin această rectificare bugetară.

”A doua rectificare bugetară din acest an, cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,96% din PIB, a avut în vedere date ce argumentează posibilitatea unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare şi de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane lei”, a mai spus Mişa.

Potrivit acestuia, rectificarea bugetară asigură fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea cadrelor didactice din preuniversitar, finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, plata pensiilor militare şi a unor drepturi salariale personalului medical, finanţarea programelor de sănătate.

Astfel, la bugetele locale s-au alocat 611,9 milioane lei pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, + 550 milioane lei, finanţarea sistemului de protecţie a copilului, + 61 milioane lei, dar şi pentru finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat, + 0,9 milioane lei.

De asemenea, la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale se asigură fonduri suplimentare de 630,9 milioane lei per sold.

”S-au asigurat suplimentar 537 milioane lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilor şi 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat; au fost identificate şi economii la unele naturi de cheltuieli şi prin urmare s-au redus 22 milioane lei. La Ministerul Afacerilor Interne se suplimentează cu 363,5 milioane lei per sold -s-a asigurat suplimentar suma de 380 milioane lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum şi pentru plata diferenţelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii; s-a redus suma de 16,5 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli”, a mai spus Ionuţ Mişa.

Potrivit ministrului Finanţelor, la Ministerul Transporturilor bugetul va fi suplimentat cu 293,9 milioane lei per sold.

”S-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane lei pentru asigurarea cofinanţării naţionale şi a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020; s-a redus suma de 51,7 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli. La Ministerul Sănătăţii, +281,0 milioane lei per sold. S-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane lei, în principal, pentru acţiunile şi programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenti, personalului medical din structurile de primiri urgenţe, precum şi pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. S-a redus suma de 6,2 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli”, a adăugat Ionuţ Mişa.

De asemenea, el a precizat că la Ministerul Justiţiei bugetul va fi mai mare cu 232,1 milioane lei per sold. În acest sens s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane lei pentru achitarea tranşelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei. Totodată, s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Educaţiei Naţionale se suplimentează bugetul cu 30,0 milioane lei per sold, 50 milioane lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat, dar s-a redus suma de 20 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;

De asemenea, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate primeşte în plus 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente, iar bugetul Asigurărilor Sociale de Stat 323 milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.

”Diminuări au fost operate la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (-52,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice si Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei per sol, dar s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (-27,8 milioane lei), Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei), având în vedere, în principal, gradul de execuţie a cheltuielilor”, a mai precizat ministrul Finanţelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici