Video FOTO Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 170.000 de sticle de apă sfinţită pentru Bobotează

Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte pentru sărbătoarea Botezului Domnului 170.000 de sticle cu apă sfinţită, care vor fi aşezate în forma crucii Sfântului Andrei în Portul turistic Tomis, transmite corespondentul MEDIAFAX.

626 afișări

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, a oficiat, joi dimineaţă, la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie, iar de la ora 07.30 ierarhul tomitan a oficiat şi slujba de sfinţire mare a apei, slujbă identică cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, apa sfinţită urmează să fie îmbuteliată, cu sprijinul câtorva zeci de angajaţi ai Arhiepiscopiei şi voluntari constănţeni, în 170.000 de PET-uri, pregătite pentru credincioşi. Acestea vor fi apoi aşezate, în forma crucii Sfântului Andrei, în Portul turistic Tomis.

Vineri, de Bobotează, începând cu ora 08.45, la Catedrala Arhiepiscopală va avea loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către ierarhul Tomisului, iar de la ora 11.00 clerul şi credincioşii vor porni într-o amplă procesiune spre Portul Tomis unde va fi oficiată, 45 de minute mai târziu, slujba de sfinţire a apelor.

Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci, care simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, cruci ce vor fi recuperate de tinerii curajoşi ce vor sfida gerul Bobotezei.

 

Tot în cadrul slujbei de la Malul Mării, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi apa din budanele de lemn aflate în care trase de boi şi măgari. Aceste care vor pleca apoi în procesiune pe străzile oraşului, pentru a împărţi Agheasma Mare celor ca nu vor reuşi să participe la slujba din Portul Tomis.

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la manifestarea religioasă sunt aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi, dar festivităţile ar putea fi stricate de vremea rea. De altfel, toate manifestările organizate la malul mării se vor desfăşura în condiţii grele, meteorologii emiţând pentru vineri mai multe avertizări cod galben şi cod portocaliu de ninsoare şi viscol.

Peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“ şi Inspectoratului Judeţean Constanţa vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică la ceremonia religioasă ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului. La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ai Poliţei Locale Constanţa.

Totodată, două echipaje de pompieri vor asigura măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe durata procesiunii organizate de la Catedrală spre Portul Tomis, iar în locul unde se va desfăşura procesiunea va fi şi un echipaj de paramedici pentru a acorda primul ajutor medical de urgenţă persoanelor cu afecţiuni medicale.

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a atenţionat că, în intervalul 5 ianuarie, ora 22.00, şi 6 ianuarie, ora 20.00, va fi instituit cod galben în tot judeţul Constanţa. Fenomenele vizate sunt ninsori însemnate cantitativ şi local viscolite. Vântul va avea intensificări cu viteze de la 50 la 70 km/h. La începutul intervalului, pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei. Apoi va ninge abundent şi se va depune un strat de zăpadă consistent de circa 20 de centimetri.

Vineri, între orele 02.00 şi 18.00 se va institui cod portocaliu, fenomene vizate fiind viscol puternic, cu rafale de vânt care vor atinge 70 - 85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici